Kuidas saada lapsi enda järelt tube koristama?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik lapsevanemad teavad, et lapsed võivad mängimisega tekitada terves kodus suure segaduse. Kuid enda järelt neid koristama saada on jällegi omaette väljakutse.

The Stir annab nõu, kuidas saada lapsi rohkem tube koristama:

Muuda koristamine mänguks

Anna lapsele kindel ülesanne, näiteks mustade riiete kokku korjamine või mänguasjade ärapanemine. Seejärel sea ajapiirang: kui laps suudab selle aja jooksul ülesande ära teha, siis saab ta preemiaks rohkem mänge mängida või veidi hiljem magama minna. Elevuse tekitamiseks kasuta taimerit ja märgi iga kord tulemused ülesse. Seega võib lapsel tekkida võistlusmoment ja koristamine võib pakkuda lausa lõbu.

Kehtesta rutiin

Kodutööd edenevad kõige paremini, kui neid tehakse alati teatud kindla aja tagant ja sarnasel ajal. Kui koristamiseks on määratud kindel aeg, näiteks kohe peale koolist tulekut või 15 minutit enne magamaminekut, siis laps harjub selle mõttega ning aitab kujundada harjumust.

Sea selged ootused

Puhas tuba tähendab inimeste jaoks erinevaid asju. Seega tasub koostada nimekiri, millisena sa tuba peale koristamist välja tahad näha. Näiteks ütled sa lapsele, et mustad riided peavad olema mustapesukastis, mustad nõud kraanikausis ja mänguasjad omal kohal. Osadele lastele on abiks, kui nimekiri on silmaga nähtav, et oleks kergem järge pidada.

Sea preemiad ja karistused

Tee lapsele selgeks, et kui tuba ei ole ettenähtud ajaks koristatud, siis peab ta minema pool tundi varem magama või saab vähem telekat vaadata. Samas ei tasu karistustega üle pingutada, sest siis võib mõju olla vastupidine. Kui laps on tuba koristanud ilma meeldetuletuseta, siis võib laps saada jällegi preemiat.

Seo koristamine taskurahaga

Kehtesta reegel: kui laps ei korista enda järelt, siis kaotab ta karistuseks veidi oma taskuraha. See tähendab, et kui laps ei ole täitnud oma kohustusi korralikult, siis saab ta mõni nädal või kuu vähem taskuraha. Niimoodi saab ta ka hea õppetunni eluks: raha tuleb välja teenida. Taskuraha võib olla põhjuseks, miks laps on rohkem motiveeritud koristama.

Koosta majapidamistööde kava

Niimoodi saab laps aru, mis on iga pereliikme roll kodutööde juures ja õpib olema vastutustundlikum. Kui peres on mitu last, siis võid lasta neil koostada oma enda plaani, kuidas koristamine võrdselt jaotada. Niimoodi saavad nad ilusti järge pidada, mis tööd on vaja teha ja mis juba tehtud on.

Hoia mänguasjadel piiri peal

Mida rohkemate mänguasjadega laps mängib, seda rohkem tekib segadust ja on vaja koristada. Lapsel võib küll palju mänguasju olla, aga ta nagunii ei mängi nende kõikidega korraga. Seega ürita jälgida, et korraga ei oleks väljas üle kümne mänguasja.

Ära muuda sorteerimist keeruliseks

Enamikele lastele ei meeldi väga asju organiseerida ja selle pärast tasub hoida süsteemi võimalikult lihtsana. Näiteks lapse jaoks võib olla keeruline ja tüütu sorteerida Legosid värvide järgi eri karpidesse, kuigi see võib ilus välja näha. Seega peaks mänguasjade hoiustamiseks olema välja mõeldud loogiline, kuid lihtne süsteem.

Õpeta lapsi koristama ja näita eeskuju

Kui ütled lapsele, et ta oma toa ära koristaks, siis võib teil olla selle ülesande täitmisest erinevad arusaamad. Selle pärast tasub lapsele anda juhiseid. Näiteks võib öelda, et riiete koht ei ole põrandal ja mänguasjad peavad olema oma kindlas kohas. Lisaks hoia ka ise puhkust, et laps saaks head eeskuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles