Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Neli nippi, kuidas teha köögiviljadest võimalikult toitaineterikas söök

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Köögiviljade söömine on tervisele kasulik, aga oluline on ka nende valmistamisviis.

 Good Housekeeping annab nõu, kuidas valmistada köögiviljadest toitu võimalikult tervislikult:

1) Peale küüslaugu hakkimist lase sellel 15 minutit seista

Uuringud näitavad, et õhuga kokku puutudes tekib küüslaugul reaktsioon, mis vabastab vähivastased ühendid.

2) Lisa roheliste lehtköögiviljade valmistamiseks oliiviõli

Head rasvad õlis aitavad kehal omandada toitaineid, mis eralduvad siis, kui köögivilju kuumutatakse.

3) Lõika köögiviljad suurteks tükkideks või valmista tervikuna

Kartulit või suvikõrvitsat tasub söögitegemisel kasutada suurte viiludena või tervikuna, sest seda vähem puutub toidu pind õhu ja kuumusega kokku, mis võib hävitada vitamiine ja toitaineid.

4) Keeda kartulid tervikuna ja koortega

See aitab säilitada kartulite C-vitamiini sisaldust. Samuti hoia kaant poti peal, et need valmiksid kiiremini. Mida kauem keeta, seda rohkem kaob vees lahustuvaid toitaineid nagu C-vitamiini.

Tagasi üles