Neli nippi, kuidas vältida ülesöömist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi mõne snäki suhu pistnud, kuid pärast tunned endiselt nälga? Või söönud töö juures kiiresti lõunat, ent paarkümmend minutit hiljem tunned taas, et tahaks midagi süüa? Sel juhul pole sa ilmselt söönud seetõttu, et su keha vajab turgutust, vaid mõnel muul põhjusel.

«Nälg annab meile märku, kui palju on kehal kütust,» ütles toitumisteemaliste raamatute autor Michelle May. «Oluline on näljatunnuseid märgata enne söömist. Enne autoga pikka maad sõitmist kontrollite ju ka alati bensiinitaset.» Siin on May soovitused, kuidas nälga ära tunda ja vältida toiduga liialdamist, kirjutab womenshealthmag.com.

Tee enne söömist paus

«Tähtis on teadlikkus,» sõnas May. «Kui tunned, et peaksid sööma, tee enne söömist paus.» Pausi ajal saad kindlaks teha, kas oled tegelikult ka näljane või on sul hoopis igav, stress või janu. May sõnul ei pea sööma iga 2-3 tunni tagant nagu soovitavad mõned eksperdid, vaid sööma peaks siis, kui sul on tõepoolest kõht tühi. 

«Toidukordade vahele ei tohiks samas liiga pikki vahesid jääda, sest kui keha tunneb juba suurt nälga, siis see ei mõju ka organismile hästi,» sõnas May. «Suure nälja korral on veresuhkru tase väga madal ning sa ei mõtle sellele, et toituda tasakaalustatult või nautida seda, mida sööd.» Kui tarvis, pane oma telefoni meeldetuletus, et iga paari tunni tagant kontrollida, kas keha vajaks toitu või mitte.

Kontrolli näljatunnuseid

May soovitab asetada oma käsi kõhule, täpselt rindkere alla ja tajuda, mida kõht teeb. Koonda kogu tähelepanu sellele piirkonnale ja tunneta, kas tajud pisteid, korisemist ja tühjust või on see piirkond täis ja välja veninud. Kui tajud, et kõht koriseb ja on tühi, siis peaksid midagi sööma. Kui kõht on aga täis, siis võiksid oma tähelepanu lihtsalt toidult eemale juhtida ja peaegi ununeb ka nälg.

Kontrolli oma keha, mõtteid ja südant

May sõnul tasuks kontrollida kolme kehapiirkonda, et kindlaks teha, kas soovid tõesti süüa. «Ma soovitan jälgida oma keha, mõtteid ja südant,» lausus May. Keha kontrollimiseks alusta oma peast ja liigu varvasteni ning taju erinevaid tundeid oma kehas. Sageli viitab õlgades või kaelas olev pinge ärevusele või stressile, ära aja seda tunnet näljaga segamini.

Mõtteid tasuks kontrollida nii, et kui märkad, et sa ei suuda tööd teha ja mõtled sellele, mida kohvikus pakutakse või mida võiks poest osta, siis ilmselt pole sa näljane, vaid sul on igav. Südame kontrollimiseks kuula oma emotsioone. Kas sa oled eilsest õhtust veel väsinud? Kas mõni tähtaeg tekitab stressi? Ärevus võib May sõnul tekitada «peanälga». Oma keha, mõtteid ja südant tuleks kontrollida enne sööma asumist, et kindlaks teha, kas sa tahad süüa või hoopis midagi muud.

Rahulda oma vajadusi

Kui sa pole kindel, kas tunned tõepoolest nälga, siis ürita enne söömist rahuldada oma teisi vajadusi. Mine kõnni väljas, et leevendada stressi, lama 20 minutit paigal, et keha saaks puhata või joo klaas vett, et vähendada janu. Kui pärast neid tegevusi tunned, et nälg on suuremaks läinud, siis rahulda oma keha ja paku talle toitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles