Naiste unehäired nõuavad rohkem tähelepanu

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võrreldes meestega kulub naistel uinumiseks kauem aega, nad kurdavad sagedamini unisust, neil on suurem unetuse risk ja magades veedavad nad rohkem aega sügavas unes.  

Naiste Terviseuuringute Selts (SWHR) koostas raporti, mille kohaselt pole siiani piisavalt hästi teada, miks naiste ja meeste uneharjumused nii palju erinevad ning kuidas võivad need erinevused uneravi mõjutada, kirjutab Huff Post.

Suurem osa uneteemalisest meditsiinilisest kirjandusest keskendub uneapnoe uurimisele, mida peetakse nn meestehaiguseks. SWHR-i direktor, doktor Monica Mallampalli peab suureks probleemiks seda, et naiste uneprobleemide uurimisel pole erilist hoogu. Nüüd on ta koos kolleegidega võtnud selle oma südameasjaks, et olukorda parandada.

Raportis pööratakse muu hulgas tähelepanu ka sellele, kuidas mõjutab naise und menstruatsioon. Mallampalli sõnul on ilmselt paljud naised kogenud, et PMS või menopaus võivad põhjustada unetust ja selles pole ka midagi kummalist, sest hormonaalsed muutused võivad oluliselt mõjutada naistel unehäirete esinemist. «Naistel on unetuse suurem risk vahetult enne menstruatsiooni algust ja ka menopausi ajal,» ütles doktor. «Rasedatel naistel esineb meestest ka rohkem rahutute jalgade sündroomi. Hormoonide ja une täpne seos on praegu veel välja selgitamisel, kuid see on uneteaduse üks kõige olulisemaid teemasid,» lisas ta.

«Teine oluline küsimus, milleni jõudsime, on seotud sellega, et uneandmed ei näita naiste kaebuste arvu,» märkis Mallampalli, kelle selgitusel kurdavad küll naised oma uneprobleeme arstile, ent laiemalt kasutusel olevad testid tihti probleeme välja ei too. Meestega seda ei juhtu. «Seega võib olla, et meil puuduvad naiste ravimiseks õiged vahendid. On võimalik, et naistele ei panda sageli õiget diagnoosi, sest neile esitatud küsimused pole isegi kohased,» sõnas ta ja lisas, et uurimismeetodid ja testid on välja töötatud mehi silmas pidades.

Arst tõi näiteks uneapnoe, mille puhul mehed hakkavad norskama, turtsuma ja kurdavad õhupuudust. Naiste sümptomiteks on aga sel puhul pigem kurnatus, depressioon ja uni, mis ei lase välja puhata. Edaspidi püütakse luua rohkem soopõhiseid teste ja ravivahendeid, mis aitaksid naiste unehäireid paremini ravida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles