Teadlased on kindlaks teinud, et suhkrustatud jooke tarbivatel menopausi järgsesse ikka jõudnud naistel on emakavähi tekkerisk suurem kui sookaaslastel, kes selliseid jooke ei tarbi või tarbivad harva.
Suhkrustatud jookide tarbimine suurendab emakavähi riski
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magustatud jooke tarbivatel menopausi järgses eas olevatel naistel on hormoonsõltuva I tüüpi endometriaalvähi tekkerisk 78 protsenti kõrgem ja mida rohkem naine selliseid jooke tarbib, seda suuremaks muutub tema haigusrisk, kirjutab teadus.err.ee.
Suhkruga magustatud jookide tarbimine viib tüseduse osakaalu kasvuni ja ülekaalulistel naistel on östrogeeni tase kehas kõrgem, olles omakorda endometriaalvähi otseseks riskiteguriks.
Uuringus vaadeldi 23 039 menopausi järgses eas oleva naise andmeid, võttes arvesse toitumuslikke näitajaid, demograafilist teavet ja terviseandmeid.
Tegemist on esimese uuringuga, kus näidatakse seost suhkrustatud jookide tarbimise ja emakavähi riski tõusu vahel.