Toitumishäire ortoreksia sunnib liialt muretsema toidu tervislikkuse pärast

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringute põhjal on suurim oht toitumishäirete tekkeks neurootilistel perfektsionisti loomuga naistel, kes madala enesehinnangu pärast peavad sageli dieete ja kelle peres on esinenud toitumisprobleeme, kirjutab Eesti Naine.

Ortoreksia on ülim kontroll oma toitumise ja/või toidu kvaliteedi üle. Nimelt tahab ortorektik hoida oma keha terve, mürkidest vaba ja looduslikuna. Toitumise pingeline kontrollimine tekitab aga vastupidise olukorra, sest hakatakse ülitäpselt jälgima, mida tohib süüa ja mida mitte. Kinnisidee toidu valimisel võib aga lõppeda alatoitumise ja isegi surmaga.

Eesti Naisele oma kogemusest rääkinud ortorektik Karin ei arvanud ise, et peaks kaalu jälgima. Selle piste pani talle pähe töökaaslane, kes avaldas arvamust, et tollal 18-aastane Karin peaks proovima üht imedieeti, mis kärmelt mõjub.

Dieediga läkski kolm kilo maha, kuid selleks, et vormi hoida, hakkas neiu «õige söömise» teemat lähemalt uurima. Järjest süvenes hirm paksuks minemise ees ja Karinist sai taimetoitlane, kes vältis paaniliselt igasugu mürkaineid. Näiteks oli tal kombeks õunu pesuvahendiga pesta ja seejärel veel koorida. Lisandusid õgimishood, kuid piiranguid toitudele mõtles ta üha juurde. Viimaks sai terve mõistus temast võitu ja Karin sai aru, et peab oma probleemist üle saama.

Loe pikemalt toitumishäiretest ja sellest, kuidas abi leida, värskest Eesti Naisest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles