Olgugi, et šokolaadil on patustamise mekk juures, ei ole see sugugi ootuspäraselt ebatervislik, aga loomulikult mitte ohjeldamatutes kogustes ja kuus korda päevas. Ikka mõõdukalt.
Üheksa põhjust, miks süüa rohkem šokolaadi
Tegelikult on šokolaadi aastasadu kasutatud edukalt erinevate hädade leevendamiseks isegi lääne meditsiinis, kirjutab Ardi Ravalepik oma toitumisalases blogis paleo.ee.
Šokolaadi põhikomponendi, kakao, mõju kohta on tehtud väga palju uurimusi. Siit mõned järeldused.
Üheksa põhjust, miks tasub süüa tumedat šokolaadi:
1. šokolaadis, täpsemalt kakaos, sisalduvad flavonoidid alandavad vererõhku;
2. šokolaad tasandab veresuhkru taset;
3. tassike kuuma šokolaadi või kakaojooki parandab mõne tunni jooksul vere voolu ajju;
4. tume šokolaad tõstab tuju. Tegelikult isegi rohkem – see tekitab biokeemilisel tasandil samasugust naudingut nagu armumine. Need liblikad sinu kõhus võivad olla tingitud šokolaadis;
5. väiksem infarktioht. Igapäevane tükike tumedat šokolaadi võib seda vähendada poole võrra. Pane tähele, et juttu oli vaid tükikesest…
6. oled pidevalt väsinud? Seesama infarktiriski vähendav tükike vähendab ka kroonilist väsimust;
7. šokolaad tõstab hea ja alandab halva kolesterooli taset veres;
8. tume šokolaad aitab keha ainevahetusel suhkrut kergemini töödelda ning võib seeläbi vähendada diabeedi riski;
9. kakao tuimestab valu. Olgu selleks menstruatsiooniga kaasnev valu või igapäevane migreen – tumedal šokolaadil on valuvaigistavad omadusi.
Kordame üle, et kogu jutt oli tumeda šokolaadi kohta. Vähemalt 70 protsendise kakaosisaldusega.