Viis lihtsat viisi, kuidas mõistust teravdada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas hoida mõistus noorena? Leia regulaarselt aega, et liikuda, mediteerida, seksida, žongleerida ja orienteeruda, vahendab Oprah.com.

Liikumine
Isegi vähene liikumine kiirendab ajurakkude arengut. 2011. aastal läbi viidud uuring näitas, et neil vanemaealistel, kes võtsid endale kolmel päeval nädalas aega, et 40 minutit jalutada, pikenes ajurakkude eluiga 1-2 aasta võrra.

Sügav hingetõmme
Leia igas päevas aega, et mõnikümmend minutit mediteerida, sest meditatsioon mõjutab emotsioonidega seotud ajuosa. Massachusettsi haigla teadlase Gaëlle Desbordes ütleb, et need muudatused tähendab vähemat depressiooni ja suuremat õnnetunnet.

Sängisamba
Princetoni teadlase Elizabeth Gouldi poolt läbi viidud uuring näriliste peal näitas, et regulaarne seks soodustab uute rakkude teket hipokampuses, aidates vähendada ärevustunnet.

Pillu palli
Oxfordi ülikooli teadlased viisid läbi katse, kus palusid inimestel kuuel järjestikuse nädalal, 30 minutit päevas, žongleerimisega tegeleda. Tulemusena kiirenes katses osalenute rakkude areng ajupiirkonnas, mis kontrollib koordinatsiooni ja visuaalsele informatsioonile reageerimist.

Orienteeru
Uuringud näitavad, et neil vanemaealistel, kelle navigatsioonitunnetus on ümbritseva suhtes parem, on rohkem halle ajurakke (mis teadupoolest ei taastu) ning seega ka väiksem dementsuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles