Veel üks põhjus, miks karastusjooke vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On juba ammu teada, et liigne karastusjookide tarbimine suurendab diabeedi, ülekaalulisuse ja insuldi riski. Kuid nüüd toob uus uurimus välja, et samuti suurendab see neerukivide tekke tõenäosust, kirjutab Huffington Post.

Uurimus tuvastas, et inimestel, kes joovad karastusjooke ja teisi kõrge suhkrusisaldusega jooke iga  päev, on suurem risk neerukivide tekkeks kui neil, kes joovad selliseid jooke harvemini.

Neerukivid tekivad uriinis leiduvate soolade sadestumisel, mis moodustavadki kivid. Väiksemad kivid väljuvad iseeneslikult, suuremad aga võivad kuseteedesse kinni jääda ja põhjustada palju valu ja veritsust. Neerukivid on küllalt levinud probleem – Ameerikas külastab nende pärast arste igal aastal üle miljoni inimese.

Uurimuses osales 194 095 inimest, kes rohkem kui kaheksa aasta jooksul andsid informatsiooni enda elustiili ja toitumisharjumuste kohta.

Uurimus leidis, et inimestel, kes jõid päevas vähemalt ühe suhkrustatud joogi, oli 23 protsenti suurem neerukivide tekkerisk kui neil, kes jäid vähem kui ühe magustatud jooki nädalas.

Lisaks leiti, et mitmed teised joogid madaldavad neerukivide tekkeriski. Näiteks vähendas apelsinimahl riski 12 protsendi võrra, kohvi 26 protsendi võrra, tee 11 protsendi võrra, vein 31 protsendi võrra ja õlu 41 protsendi võrra.

Samuti vähendab neerukivide tekkeriski trenn – kasu on isegi kaks korda nädalas jalutamas käimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles