Pirgit Toomel: armastuse viis keelt

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirgit Toomel
Pirgit Toomel Foto: Erakogu

Olete kuulnud Dr. Gary Chapmani õpetust «Armastuse viis keelt»? Kui ei, siis on viimane aeg teie silmadelt klapid kiskuda ja teineteise mõistmise aluseid õpetada. Seda kõike, et vältida tülisid olematute probleemide pärast, üleliigseid arusaamatusi, üksteisest möödarääkimisi ja pettumisi. Paneme oma suhte toimima!

Suurim rõõm on andmisrõõm. Ei ole midagi paremat, kui kallist inimest õnnelikuna näha. Kuid mida teha, kui tunned, et annad endast parima, aga sellest ei piisa? Väljendad armastust viisil, nagu oskad, aga mingil põhjusel ta ei ole kunagi rahul. Kõik oli algul nii lihtne. Mis juhtus? Suhtes olles on oluline aru saada, et see, mis sind rõõmsaks teeb, ei ole alati see, mis ka teist õnnelikuks teeks. Võib-olla ei paku sa talle seda, mida tema vajab. Oled sa küsinud, millist armastuse avaldamise viisi ta sinult ennekõike ootab? Kas selleks on tunnete väljendamine sõnadega, koos veedetud aeg, kingitused, teened või füüsiline kontakt?

Annan teile lühikese ülevaate:

1.      Armastuse väljendamine sõnadega

«Kas sinu isa tõi taevast alla tähed ja pani need sulle silmadeks?» Kõik tahavad aeg-ajalt kuulda, et oleme tublid, armsad ja erilised. Inimesed, kellele armastuse väljendamine sõnadega on tähtis, otsivad sinult julgustust. Nad on tundlikud ja suhtuvad ka väiksesse kriitikasse väga isiklikult. On aeg jagada komplimente ja kirjutada armsaid kirju. Pane tema kõrvad liikuma ja sa näed, et varsti on naeratus suul. Mõtle, mida sa ütled, sest sõnadel on jõud.

2.      Kvaliteetaeg 

See on tähelepanumaniakkidele kõige olulisem. Kui sa ei veeda aega koos enda kallimaga, siis võid kindel olla, et kaua ta sinu kõrval ei püsi. Vii ta välja sööma, teatrisse, kinno ja näita talle oma tundeid temale pühendatud ajaga. Te ei pea olema 24/7 ninapidi koos, kuid iga päev väike märguanne, et mõtled ta peale, oleks armas. Olgu selleks suhtlus virtuaalmaailmas või telefonikõne. Rääkige ja kuulake teineteist. 

3.      Kingitused

Lisaks sellele, et kingitusi tehakse sünnipäevadel ja jõuludel, ei tohi unustada, et ka väikesed üllatuskingid on vajalikud. Mind ei tee miski rõõmsamaks, kui leian tööle minnes enda käekotist väikese šokolaadi. Armsate üllatuste tegemine ei ole raske. Kingi enda kaaslasele pimedal ajal helkur ja näita, et sa hoolid. 

4.      Teened

Nii tore on pärast pikka väsitavat tööpäeva koju minna ja näha, et kallim on sulle õhtusöögi valmistanud või köögi koristanud. Mõtle, kui ta sinu pärast enda tööreisi jätaks ja sulle teise riiki appi tõttaks. Lihtsalt sellepärast, et ta teab, et vajad teda...

5.      Füüsiline kontakt

Anna musi, kallistage, jalutage käest kinni ja tehke pai! Inimestele, kellele füüsiline kontakt on oluline, ei ole midagi valusamat, kui selle tõrjumine. Kas ta ei tahagi mind enam? Miks ta mind eemale lükkas?

Oletame, et sul on voodis viis patja. Igaüks neist on eriline ja väärib oma kohta. Kuid kõigi nende seas on see üks, millele sa oma pea asetad. Olgu selleks suur ja kohev, õhuke ja peenike, kõva või pehme, kitsas või lai padi, aga see on sulle kõige kallim. Loo moraal seisneb asjaolus, et igaühel on miskit, mis neid õnnelikuks teeb ja seda ei asenda kellegi teise lemmik padi.

Selle asemel, et üritad rõõmustada lähedast asjadega, mis sind õnnelikuks teevad, peaksid panustama sellesse, mis teda rõõmustab. Palu enda kaaslasel valida eelpool loetletust kaks kõige olulisemat, sest on aeg astuda võõrastesse kingadesse ja vaadata maailma läbi tema silmade. Kui ta suudab samaga vastata, oled võitnud jackpoti - hurraa!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles