Pirgit Toomel: appi, ma kohtasin kontrollifriiki!

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirgit Toomel
Pirgit Toomel Foto: Erakogu

Kolumnist Pirgit Toomel kirjutab suhtest, mis leidis oma lõpu, sest kaaslane ei suutnud armukadedust ohjata ning muutus ahistavalt kontrollivaks.

Tunned tugevat ängi kontrollida oma lähedase tegemisi? Pead alati teadma, kus ja kellega aega veedetakse. Millega tegeletakse. Loed sõnumeid ja e-kirju. Tunned, et pead kõige eest vastutama. Kannatad paranoiade all, mis on eelmiste ebaõnnestunud suhete tagajärjel tekkinud. Sa oled kontrollifriik.

Põnev on kohtingutel käia ja tutvuda uute inimestega. Kunagi ei tea, kes sinu vastas tegelikult istub. Väikeses riigis lihtsustab olukorda asjaolu, et inimesed teavad üksteist ning jutud maine kohta on kiired liikuma. Kuid maailm ei ole nii väike, et kõik kõiki teaks. Olen aru saanud, et iga isik on omaette raamat. Kõikidel on minevik. Omame erinevaid kogemusi, õppetunde ja elutarkust. Paraku suudavad mõned halvad kogemused jätta inimestele väga sügavad jäljed.

Kohtasin inimest, kes oli mõned aastad tagasi lahku läinud pikaajalisest suhtest põhjusel, et naisel tekkis uus mees. Mõistsin, et mehel on halvad kogemused minevikust, kuid ei osanud sellele rohkem tähelepanu pöörata. Lahkuminekust oli mitu aastat möödunud. Arvasin, et mees soovib uut algust ja on valmis uuesti alustama. Ma ei osanud kunagi ette näha, et selline kogemus võib mehe ahistavaks kontrollijaks muuta.

Arvasin, et aktiivne suhtlemine ning tähelepanu üleküllus tuleb armumisest. Sain head-ööd-sõnumeid isegi kell kaks öösel. Tihtipeale ma ei vastanud koheselt. Soovist igaks tööpäevaks välja magada, lülitasin telefoni öösiti välja. Pidasin armsaks hommikusi küsimusi eilse õhtu kohta. Mees tunneb huvi! Ma ei teadnud, et tegelikkuses peitus selle taga pidev kontrollimine minu tegemiste üle. 

Ükskõik, kui heaks näitlejaks ennast pead, tõelist mina on raske varjata. Kontroll minu tegemiste üle kasvas iga päevaga. Uuriti, kus ja kellega käisin. Kui ma sõnumitele koheselt ei vastanud, põhjendati seda suhtumisega, et järelikult olin kellegi teisega koos. Hakkasin nägema pidevaid tujude kõikumisi ning armukadedust ei millegi üle. Olin hämmingus, kuna ei saanud aru, miks selline suhtumine. Ma ei olnud andnud põhjust truuduses kahelda. Vastupidi, ma arvasin, et kõik on siiras ja armas. Rääkisin enda sõpradest ning tutvustasin neid omavahel. Välja minnes andsin alati teada, kus ja kellega olen.

Isegi siis, kui mees ootas mind üllatuslikult klubi eesukse juures, vaadates, kellega ma peolt lahkun, ei osanud arvata, et mind jälitatakse. Tõsi, ma olin väga üllatunud, kuid kui mulle öeldi, et jalutati juhuslikult mööda, oskasin vaid rõõmustada olukorra üle. See oli alles algus.

Iga päev oli hullem kui eelmine. Katkestasin suhted meessoost sõpradega. Üritasin olla mõistev ning mitte anda põhjust armukadeduseks. Avastasin, et minu telefoni kontrolliti pidevalt, mistõttu hakkasin seda välja lülitama. Minu käitumine põhjustas mehes veel suuremat segadust, mistõttu avasin telefoni ning lasin tal seda kontrollida. Ta vaatas üle kõik isikud telefoniraamatust, kirjutas üles mõned numbrid ning küsis nimeliselt, kes keegi on. Lisaks jäädi aktiivselt kontrollima, kas olen vahepeal uusi numbreid telefoni lisanud. Mind hakati süüdistama petmises. Ma ei vastanud kõikidele sõnumitele, mis ta mulle suhte alguses kell kaks öösel saatis. Järelikult ma ei veetnud ööd üksinda.

Kuulsin enda sõpradelt ja tuttavatelt, et ta käib ähvardamas inimesi ja käsib minust eemale hoida. Varsti olid suhted ka naissoost sõpradega keelatud, kuna tõenäoliselt mõjutatakse mind ning soovitatakse lahku minna. Kui avaldasin tungivat soovi üksinda välja minna, ähvardati end ära tappa.  

Olen järeldusele jõudnud, et tihtipeale loome illusioonid inimestest nägemata tegelikku palet. Tahame, et tegemist oleks isikutega, kes nad tegelikkuses ei ole. Otsime taolistele tegudele vabandusi, anname halva kohtlemise andeks ning laseme end nurka suruda. Ma ei tea, kui kaugele oleks antud käitumine läinud, kui ma ei oleks seda suhet lõpetanud. Kas lõpuks oleks ka prügi sorteeritud? E-kirjad ning telefon olid pidevalt kontrollitud.

Sellise inimesega on võimatu suhtes olla. Keegi ei soovi taolist kontrolli. Ma ei usu, et sundmõtete all kannatav inimene on õnnelik. Eriti mõistmatu on see olukorras, kui sa ei ole andnud põhjust endas kahelda. Sellise inimesega suhte lõpetamine oli keerulisem, kui ma arvata oskasin. Jälitamine ei lõppenud. Vastupidi, öösel koju tulles leidsin inimese enda maja eest ootamas, kuna ta tahtis näha, kellega koju lähen.

Tõesti, maailmas on väga palju erinevaid inimesi ning igaühel on minevik. Ära ole iseenda vaenlane! Oluline on mõista, et selline käitumine ei vii kaugele. Varem või hiljem taolised suhted lõppevad. Tuleb aru saada, et iga päeva tuleb alustada uue lootusega. Unusta halb ja looda paremale homsele. Lahenda probleemid minevikust ning anna uus võimalus olla õnnelik. Iga suhe on uus algus. Jäädes härra õiget otsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles