Jaana Varkki vastuvõtukleitidest: ilu on vaataja silmades

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja presidendiproua Evelin Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves ja presidendiproua Evelin Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

Sellest aastast enda rõivamärgi all tegutsev moedisainer Jaana Varkki märkis, et presidendi vastuvõtu kostüümipararaadi tase oli seekord heas mõttes ühtlane, kuid säravaid tähti samas ka polnud. 

«Sellist vau-asja ei olnud, aga ei peagi olema tegelikult. Kõige olulisem on, et ükskõik, mille inimene selga paneb, et ta selle ilusti välja kannaks.»

Küll aga märkas Varkki vastuvõtukostüümide puhul tänavu senisest enam rahvuslikku temaatikat - seda nii üksikute detailide, motiivide kui ka tervete komplektidena. Selline tendents on tema hinnangul väga värskendav ning komplektid olid toredad.

Julged värvid

Jaana Varkki enda lemmikuks kujunes baleriini Age Oksa maani kollane ja pidulikult särav kleit. Vastuvõtul võis täheldada teisigi puhtaid värve, lipuvärvi sinise kõrval leidus julgelt ka punast. «Kui inimene kannab välja, siis miks mitte,» kordas Varkki üle juba öeldud tarkust ka punase värvi kohta. Näiteks näitlejanna Ülle Kaljuste punane kleit oli väga šikk.

Heas mõttes julge valikuna märkis Varkki ära näitlejanna Ita Everi rohelise kleidi, mis töötas hästi just koos kandjaga. Varkki tunnistas, et riidepuul võinuks kleit «ära ehmatada», aga armastatud näitlejanna seljas sobis hästi ja oli väga armas.

Harmoneeruvad paarid

Eraldi kiitis Varkki neid paare, kelle rõivad kenasti omavahel harmoneerusid, näiteks oli mõlemal rahvuslikus stiilis elemente sisse toodud. Hästi sobisid tänavu tema sõnul kokku ka pidulikud komplektid.

Üheks lihtsaimaks võimaluseks rõivaid kokku sobitada on lipsu värv, kuid võimalusi on teisigi. Varkki tõi ühe taolise näitena välja riigikogulase Lauri Vahtre koos saatjaga, kes mõlemad olid üleni mustas rõivas, millele olid lisanud rahvarõiva detaile.

«Pole otseselt rahvarõivas, aga toredasti kokku miksitud,» kommenteeris Varkki. Ka Urmas Kruuse koos abikaasa Katriniga paistsid silma hästi kokkusobitatud rahvusliku temaatikaga – must lihtne kleit, varrukaotstes ja kraes lillemotiiv. «Väga ilus!»

Tähtis on üldmulje

Kui sageli jäävad kritiseerijaile silma paljad õlad, siis siinkohal kommenteeris Jaana Varkki, et eelkõige loeb üldmulje. Hea näitena tõi ta näitleja Aleksander Eelmaa kaaslase õhtukleidi. «Tal on küll õlad paljad, aga üldpilt oli ilus ja terviklik. Ilusad käed, miks mitte neid näidata.»

Väga kauniks pidas Varkki ka vehkleja Nikolai Novosjolovi kaaslanna sinist elegantset hõljuvat kleiti, mida kindlasti kaunistas omakorda veel õnnistatud olek. «Väga kaunis nägi välja presidendiproua Evelin Ilves kleit - ülinaiselik ja kaunis, sobis imeliselt kandjaga. Tegelikult olid kõik naised kaunid. Ekstra tooks veel esile Luisa Värgi rohelise kleidi.»

Meestest tõstis Jaana Varkki staažika meesterõivaste disainerina esile aga Andres Mustoneni stiilse ja julge valikuga, mida meeste puhul harvem kohtab. Varkki kiitis ka Evelyn Sepa musta kleiti, millele oli rukkilillemotiiv aktsendiks toodud, ning Raul Rebase abikaasa Epu kauni tikandiga kleiti.

Veel vastuvõtukleitide kogemuseta

Jaana Varkkilt endalt, kes alles tuli esimese kollektsiooniga oma rõivamärgi alt välja, pole seni veel ühtki presidendi vastuvõtu kleiti tellitud, ent kui tellitaks, siis oleks see tema jaoks väljakutse, mille igal juhul vastu võtaks.

«Ma arvan, et keegi pole osanud mu poole pöörduda, kuna olen noore brändina alles turule tulnud. Pidulikke kleite olen ikka teinud, kuid need on rännanud Eestist välja.»

Moedisainerina Jaana Varkki presidendi vastuvõtult ideid ei nopi, küll aga vaatab huviga erinevate inimeste maitseid ja rõivakooslusi. «See on koht, kus saab korraga hea ülevaate pidulikest kleitidest. Ja muidugi on see hea võimalus moedisaineritel teha reaalset kõrgmoodi koostöös reaalse kandjaga.»

Varkki enda kollektsiooni üheks kaubamärgiks võib pidada kõrgeid kraesid, mida kohtas mitmel puhul ka vastuvõtul, küll kleidil, vestil, jakikesel. «Märkasin ... See on hästi efektne ja paneb kohe heas mõttes kõrgemasse staatusesse, selline kuningannalik,» kommenteeris ta.

Kokkuvõtteks ütles Jaana Varrki, et on näha, et kõik on tublisti vaeva näinud ja see ongi kõige tähtsam, see on ju austus Eesti riigi vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles