Pereterapeut Jesper Juul: lapsevanemad eelistavad armastusele populaarsust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jesper Juul
Jesper Juul Foto: www.jesperjuul.com

Taani pereterapeudi, raamatute «Sinu tark laps» ja «EI ütlemise kunst» autor Jesper Juuli sõnul on lapsevanemad tänapäeval väga enesekesksed ning eelistavad olla populaarsed, selle asemel, et olla armastatud.

Nimelt rääkis ta eile Tallinnas toimunud konverentsil «Kas lapsevanemaks sünnitakse või õpitakse?», et vanemad täidavad laste soove ja tahtmisi, kuid ei keskendu seejuures sellele, mida lapsed tegelikult vajavad.

«Vanemad teevad lastele palju kinke, saades vastu palju õnnelikke naeratusi, kuid sellega teevad nad lapsed narriks, andes neile midagi, mis peaks olema armastus, kuid ei ole armastus - see on teenindus,» selgitas Juul.

Ta tõi näiteks hämmastava numbri - keskmine alla 7-aastane Taani laps sai möödunud aastal 86 jõulukingitust. Publiku siira imestuse peale kordas Juul numbrit veel kord - jah, te kuulsite õigesti, 86!

Pereterapeudi sõnul on see hea näide sellest, kui enesekesksed on lapsevanemad. Lapse lõputuid soove täites võidab tema populaarsuse, kuid mitte armastuse. Ja populaarsust võita on märksa lihtsam.

Juul märkis, et see tendents valitseb praegu kogu Euroopas. Sellisel viisil väljendavad vanemad lastele oma armastust, kuid selles «armastuses» pole tema sõnul kuigi palju soojust - vastupidi, see muudab lapsed külmaks ja kalkuleerivaks.

Just lõputust lapse soovide täitmisest tuleneb ka «väikeste türannide» probleem - need on lapsed, kes juhivad perekonda, teevad perekonnas kõik tähtsad otsused. Sellistes peredes tundub, et vanemad eksisteerivad vaid oma laste heaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles