Kümme toitu võitluseks vähiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšillipipar aitab võidelda vähiga.
Tšillipipar aitab võidelda vähiga. Foto: SCANPIX

Vähi ennetamine ja tervislik toitumine käivad käsikäes. Antioksüdandid, vitamiinid ja polüfenoolid on vähkkasvaja arenemise takistamiseks esmatähtsad.

FoxNews.com tõi uudisteportaali meditsiinialane nõuandja doktor Cynara Coomer välja nimekirja toitudest, mille söömine on abiks võitluses vähiga.

Tšillipipar ja jalapeno

Nende kasulikkus ei seisne vaid taldrikute kaunistamises. Tšillipipar ja jalapeno sisaldavad kemikaali nimega kapsaitsiin, mis hoiab vähki põhjustavaid elemente (nitrosoamiine) eemal.

Avokaado

Avokaadod sisaldavad rohkelt antioksüdanti nimega glutatioon, mis ründavad kehas vabu radikaale. Need on ka suurepäraseks kaaliumi ja beetakarotiini allikaks.

Porgandid

Porgandid on head nii silmanägemisele kui vähi vastu. Beetakarotiin aitab vältida mitmeid kasvajaid, sealhulgas kopsu-, kõri-, mao-, seedekulgla-, eesnäärme- ja rinnavähki.

Mõne uuringu kohaselt on beetakarotiini toidulisandid aga hoopis kõrgete riskirühmade puhul – näiteks suitsetajad – näidanud suuremat tõenäosust kopsuvähki haigestuda.

Linaseemned

Linaseemned sisaldavad hulganisti tervislikke koostisosi nagu antioksüdandid, mis takistavad kasvaja arenemist. Samuti on need rikkad oomega-3-rasvhapete poolest, mis kaitsevad rinna- ja käärsoolevähi vastu.

Küüslauk

See aitab immuunsüsteemi tugevdada ja vähendada organismis kasvajat põhjustavate ainete hulka. Küüslaugus sisalduvad ühendid takistavad kantserogeensete ainete jõudmist rakkudesse ning aeglustavad kasvaja arengut. Uuringud on küüslaugu söömise sidunud väiksema mao- ja käärsoolevähi riskiga.

Roheline tee

Paljude teadustööde väitel ravib roheline tee pea kõike. Seda teatakse kui naha-, söögitoru-, mao-, jämesoole-, kõhunäärme-, kopsu-, põie-, eesnäärme- ja rinnavähki ennetava abinõuna. Roheline tee sisaldab polüfenoole, mis uuringute andmetel peatab ja ennetab vähkkasvajat.

Lagritsajuur

Uuringud viitavad, et lagritsajuur võib olla abiks eesnäärmevähi ennetamisel, kuna sisaldab kemikaali (glütsürritsiin), mis aitab testosterooni komponente blokeerida. Lagritsa maius ei loe, tuleb süüa juurt. Seda ei tohiks tarbida aga kõrge vererõhu puhul.

Rosmariin

Katsed on näidanud, et rosmariin aitab loomade rinna- ja nahakasvajate edasiarenemist peatada. Inimeste peal pole küll nimetatud toimet uuritud, kuid taime on pikalt kasutatud teistel meditsiinilistel eesmärkidel – näiteks kõhuvalude, seedehäirete ja peavalu vastu.

Merevetikas

Beetakarotiini, proteiinide, B12-vitamiini ja klorofülli rohkuses sisaldab mereadru olulisi rasvhappeid, mis aitavad võidelda rinnavähiga.

Kurkum

Kurkumil on tugev põletikuvastane toime ning see aitab põletikuga seotud ensüümide tootmist aeglustada, mida on rohkelt näiteks soole- ja käärsoolevähi puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles