Uuring: taustaks mängiv televiisor mõjutab lapse arengut

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arengueksperdid on ammu hoiatanud vanemaid televiisori ohtlikkuse eest. Ameerika lastearstide akadeemial on eriti range seisukoht, mille järgi pole teler 2-aastastele lastele mitte mingil moel arendav ja pigem röövib aega, et tegeleda nende asjadega, mis neid tõesti arendaksid, nagu näiteks suhtlemine ja mängimine.

Nüüd hoiatab akadeemia taustaks mängiva teleri eest, mis tähendab seda, et televiisor töötab, kuid keegi otseselt ei vaata seda. Vanemaid hoiatatakse, et selline teisejärguline televisioon võib olla laste kognitiivse toimetuleku ja sotsiaalse mängu jaoks isegi ohtlik, eriti alla 2-aastastele lastele, kirjutab parenting.com.

Akadeemia tegi uuringu, milles teadlased selgitasid välja, mis juhtub siis, kui alla 8-aastane laps on 24-tunnise perioodi jooksul vähemalt 4 tundi ühes ruumis teleriga, mis mängib taustaks.

Teadlaste sõnul mõjutab taustaks mängiv teler lapse keskendumisvõimet mängu ajal, muudab lapse ja vanema suhtlust ning vähendab laste võimekust kognitiivsete ülesannetega toimetulekul.

Uuringust selgus ka, et vaesematest peredest pärit lapsed puutuvad rohkem kokku taustaks mängiva teleri müraga. Teadlased väljendasid selle suhtes suurt muret, sest eelnevad uuringud on näidanud, et sellisest demograafilisest grupist pärit lastel tekib tavaliselt veel teisigi sotsiaalseid ja kognitiivseid probleeme.

Eksperdid soovitavad teleri kinni panna, kui keegi seda ei vaata. Samuti soovitatakse teler sulgeda ka sel ajal, kui laps päeval magab või sööb. Vanemad peaksid ka oma telerivaatamise harjumusi kontrollima, kui nende väikelapsed on kodus.

Antud uuring on esimene, mis on vaatluse alla võtnud teleri kui digitaalse tapeedi USA kodudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles