Wikipedia vajab rohkem naistoimetajaid

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sue Gardner
Sue Gardner Foto: SCANPIX

Suur osa meist kasutab Wikipediat üsna tihti. See on üks parimaid allikaid, kui on vaja kiiresti teavet hankida, isegi kui on teada, et sellele ei saa sada protsenti kindel olla.

Kuigi on teada, et mehed ja naised kasutavad veebipõhist entsüklopeediat sama palju, on sel siiski kaks peamist soolisest erinevusest tulenevat probleemi, kirjutab Huff Post. MIT Technology Review andmetel on meessoost toimetajate panus märkimisväärseltsuurem naissoost toimetajate kaastööga. Eelmisel aastal teatas The New York Times, et vaid 13 protsenti Wikipedia toimetajatest on naissoost.

Wikimedia Foundationi tegevdirektor Sue Gardner on võtnud selle lahknevuse erilise tähelepanu alla. Eelmisel aastal kogus ta erinevate veebiarutluste käigus kokku naiste kommentaare sel teemal ning avaldas blogipostituse üheksa põhjusega, miks naised Wikipedias toimetada ei taha. Välja toodud põhjuste seas nimetati ajapuudust, kasutajaliidese probleeme, ebamugavustunnet seoses portaali seksuaalse õhkkonnaga, teiste toimetajate tuntavat naistevaenulikkust ning teisigi mõjutegureid.

Naiste vähesest panusest võib olla tingitud ka teine suur probleem. Nimelt on puudus silmatorkavate naiste põhjalikest elulugudest.

Mis on siis Wikipedial plaanis, et olukorda parandada? Koostöös BBC uudisteportaaliga korraldatakse 19. oktoobril nn toimetamise maraton, mille käigus võetakse ette eelkõige ajalooliste suurkujude profiilid. Seeläbi loodetakse parandada ka elavate naisteadlaste profiilide olukorda, sest praegu on nende kohta liiga vähe artikleid.

Naissoost Wikipedia toimetajate osakaalu loodetakse 2015. aastaks suurendada 25 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles