Marija Posa – moekunstnik, kes peab kõige tähtsamaks siirust

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marija Posa moelooming
Marija Posa moelooming Foto: Maksim Toome

Õrn ja naiselik Marija Posa on üks neist Eesti moekunstnikest, kelle loomingut esitletakse sel sügisel Tallinna moenädalal. Loometöös peab ta kõige olulisemaks ausust ja puhtaid tundeid.

Moeloomes peab Marija Posa kõige tähtsamaks põnevat ja kvaliteetset moodi ning unikaalset lähenemist. «See ei ole kunagi lihtsalt protsess, mitte kunagi lihtsalt toode - see on minu elu,» nendib Marija, kes on enda sõnul tegelenud moekunstiga nii kaua kui ta mäletab.

«Loomingus, ükskõik millises, pean alati tähtsaks siirust ning üldiselt lähtungi sellest,» selgitas naine, mis on talle oluline. «See, mida sa teed, peab olema emotsionaalne, kuid ka puhas, aus ning professionaalselt valmistatud.»

Aja jooksul on ta looming jagunenud kahte kategooriasse. Esimeses on kunstniku selgitusel nii-öelda kantavad rõivad ning teises art fashion ehk erilist kunstilist esteetikat omavad rõivad, millega saab laval luua teatud atmosfääri ja kujundada omaette etenduse. Unikaalseks peab ta siiski kogu oma loomingut, hoolimata sellest, mis eesmärgil see tehtud on.

Inspiratsiooni on Marija sõnul raske määratleda. «Ma arvan, et seda kas antakse inimesele või mitte. See on see koht, kus emotsioon kohtub materiaalse maailmaga, tekib meeletu drive ja sa ei saa lihtsalt peatuda,» kirjeldas ta. «Kui seda on, siis seda mitte märgata pole võimalik.»

Uute ideede eesmärgil üritab Marija Posa silmi lahti hoida, et märgata seda, mida tema meelest teised üritavad vältida. Ta nentis, et elus on ka palju ebameeldivat, kuid inspiratsiooni saabki ta kõige selle peale mõtlemisest ning ka armastusest.

Loometöö ei ole naisele siiski kerge olnud. «Mood on minu kirg, ilma milleta ma elada ei saa,» tõdes ta. «Ma ei kujuta ette, et saaks tegeleda millegi muuga - elu minu jaoks on kunst. Ma arvan, et kui sa teed midagi, pead sa kõigepealt uskuma sellese, endasse, oma edukusse. Ilma selleta on raske üldse midagi saavutada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles