Galerii: meeste stiilitrumbid sügiseks

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mood on tihti segane ja eluvõõras, aga sel sügisel seda küll väita ei saa. Vastupidi – vana hea mehine stiil on taas au sees, aga tänapäevaselt vabal viisil. Kõige kiiremini saab riidekapile elu sisse uute jõuliste moetoonide või aksessuaaridega. Näiteks üksainus paar vingeid maskuliinseid saapaid muudab kõik vanad püksid uueks ja ägedaks.

Moes ei saa värvidest üle ega ümber, eriti veel tänavu, kui valik tavalisest värvikam. Mõned toonid võib südamerahus vahele jätta, kuid on hulk suurepäraseid värve, mis näevad kõige paremad välja just meie kandi meeste seljas. Sama lugu on stiilisuundadega – mitte kõik, mis moelavadel lahe, ei tule tavaelus toime. Stiilispikri abi kasutades aga ohtu moekarile sõita ei ole! Valisime Eesti meestele välja moenõuanded, mis peavad tuult, vett ja ka parasjagu pakast.

ŠIKK SININE

Sinine on ilma liialduseta selle sügise uus must meestemoes. Sügavast öösinisest ülikonnariidest elava elektrisiniseni päevasärgini – tegu on mõjuka moetooniga. Sekka mahakeeratud türkiisi ja hallikaid tormise taeva värve. Viimaks ometi on jäme ots moes just põhjamaa meeste käes, sinist kavalasti kandes teevad nad silmad ette kõigile neile Lõuna-Euroopa seksikatele moosimeestele.

VEIN ja VÄÄRISKIVID

Veinitoonide varjundirikas spekter puhub sel sügisel hoopis uue elu sisse ka meestemoele. Piisab ka ühest elemendist tervikus: särgid, kudum, vabaajapüksid, kuub või kingapaar, isegi lips või sall annab juba palju põnevust. Sügavaid ja põnevaid toone on teisigi: rubiinpunane, ametüstililla, tume türkiis ja smaragdroheline. Kui värviga liialdada ei taha, tasakaalusta kõike musta-halliga.

INGLISE HÄRRASMEHED

Oxfordi stiilis kingad, kolmeosalised vestiga ülikonnad, nööpnõelatriibud, elegantsed ruudud – kas tõesti vana hea, veidi ajalooline Inglise elegants on tagasi? Tõesti, modernsel kujul. Pisiasjad on tähtsad, näiteks kaabu või soni, sallkrae, kaelaside, button-down krae… Vürtsi lisavad ajaloolised dändid Victoria ajast, ornamendid, dekoratiivsed detailid ja karusnahad.

KEHTESTAV VÄÄRIKUS

Uus juhiülikond väljendab võimu ja positsiooni. Segased ajad majanduses tuletavad meelde – kui tahad oma karjääri kiirendada, on edu toetav riietus tõhus abimees. Jõulise stiili elemendid on kontrastsus ja detailivaesus, selge õlajoon ja teravad, ülespoole kerkivad reväärinurgad. Ülikond on investeering, ka mantel vali pikaks ajaks, heast villakangast ja vääriskraega. Ning lipsukandmiskomme tasub endale taas sisse harjutada, rohkem viisakust stiilis toob õige pea kaasa kõrgema positsiooni ja rohkem usaldust partnerite poolt.

AKTIIVNE ELEGANTS

Formaalse moe sõprus sportliku stiiliga on taas üles soojenenud. Niisiis võib südamerahus kõrvutada trendilemmikust tepitud jaki või jope ja pintsaku, šiki mantli ja teksased, viigipüksid ja kapuutsi. Tähtis tegija teemas on puhta joonega mugav teksa, mis mõeldud just pintsaku kõrvale.

Ka püksid, mis paikneks stiililt justkui ülikonna ja vaba aja vahel, on suur moehitt. Teksajakk on tegija, mida külmemal päeval võib kanda ka keskmises kihis – särgi peal ja mantli all.

RAHUMEELSED SÕDURID

Militaarsed teemad tulevad praegu minimalistlikus vormis, puhtal ja praktilisel kujul. Uut põnevust toovad tumedad maagiahõngulised ideed, suitsu- ja ristimustrid, nahk, lukud, metallist detailid. Värvikaardil on palju musta-halli kombinatsioone, aga ka traditsioonilist armeekoloriiti.

Võtmedetailiks on jõulise joonega tumedad saapad, mille pannaldega pahkluuosa käib kindlasti püksisäärte peale – ühtaegu nii praktiline kui ka eneseteadlikult kehtestav.

UUSNOMAADID

Reisistiilis teevad ilma muster, lapitöö, kandid ning nahast ja tepitud, praktiliselt tugevdatud detailid. Kokku segatakse folki kogu maailmast, eriti mustrilised ja mõnusad on soojad kudumid, sallid ja särgid. Grunge tagasitulek mässumeelsemas moes on samuti maailmakultuuriga miksitud ja mustritega kirjatud. Mägede pojad ja tänavapoisid on moelavadel sõbraks saanud, hurraa!

RETROMUGAVUS

Meestemoe mugavaim ja mitmekülgseim rõivas on kindlasti pehme pintsak! Valikus on trikotaažist, vanutatud villast, puuvillasegust ja velvetist pintsakuid ja veelgi vabamaid särkjakke, ülerõivaid ja kardigane. Detailides domineerib retrohõng, pehme vorm, loomulik õlg, pealepandud taskud. Teksased-velvetid on vanad hea lõikega ja mittevigurdava pesuga, näiteks Woodstocki-aegsed värvistiilid ja 1960.–1970. aastad on väga tänapäevased. Särk vali vabamat sorti, tähtis detail on mõnusad möödunud kümnendite peakatted. Moekate meeste välimuseski püüab pilke uus vinge detail – habe!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles