Paarisuhte kiirkursuse 2. osa: hea püsisuhte valem

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Imbi Viirok on koostanud 6-osalise kiirkursuse hea püsisuhte loomiseks. Loe kursuse teist osa ja mõtle, millised on sinu nõudmised, vajadused ja soovid.

Paarisuhtes ja armastuses on kindlasti palju salapärast, mida ei ole võimalik psühholoogiateooriatega seletada. Samas on kogenud suhtenõustajatele teada mõned seaduspärasused, mis pikaajalise suhte edus olulist rolli mängivad. Nende seaduspärasuste teadmine aitab kõhutunnet, mis on ka väga oluline, teadlike suhteotsustega tasakaalustada.

Väga noored suhtenõustaja juurde tihti ei satu, küll aga tulevad kaaslase otsimiseks nõu küsima inimesed, kel üks või mitu olulist suhet purunenud ja kellel tekkinud küsimus «mida peaksin järgmises suhtes tegema teisiti, et see õnnestuks?»

Siis ongi õige aeg koostada oma hea püsisuhte valem. See valem on iga inimese jaoks erinev ja võib aja jooksul muutuda, kuid mida selgem on arusaam oma suhteootustest, seda suurem on tõenäosus ootustele vastav kaaslane leida.

Mõned valemi komponendid on läbiräägitavad, mõned kindlad ja läbirääkimatud. Oluline eeldus hea püsisuhte loomiseks on teada iseenda suhteootusi ja mõista läbiräägitavate ja läbirääkimatute kriteeriumite erinevust.

Kujundlikult võib suhteootused jagada kolmeks: nõudmised, vajadused ja soovid.

Nõudmised on sellised ootused suhtele, milles sa ei ole valmis kompromissile minema. Kui need ei ole täidetud, siis suhe sinu jaoks ei tööta. Näiteks võivad nõudmisteks olla ausus, truudus, vabadus tegeleda oma hobidega jne. Hea suhte tingimuseks on see, et partnerite nõudmised suhtele kattuvad.

Vajadused on läbiräägitavad ootused suhtele. Kui vajadus ei ole kaetud, tekib probleem, kuid kui probleemi osatakse õigesti käsitleda, on suhe edukas. Vajaduseks võib olla näiteks kodutöödesse võrdne panustamine. Kohustuste ebavõrdne jaotus osutub küll ühe partneri jaoks probleemiks, kuid kui osatakse selles osas läbi rääkida, on võimalik leida mõlemale poolele sobilikke lahendusi. Seega partnerite vajadused ei pea kattuma, suhte edu määrab oskus nende osas läbi rääkida.

Soovid on n-ö kirsid tordil, need pakuvad rõõmu, kuid on kergesti muudetavad ja ühte soovi saab asendada teisega. Soovide all nimetavad naised kõige sagedamini romantikat, lilli, üllatusi, komplimente ja mehed ühiseid hobisid, tunnustust ja samuti romantikat. Partnerite soovid võivad olla erinevad, oluline on lihtsalt mõlema soove teada. Soovide täitmine aitab hoida lähedust ja suhte värskust.

Millised on Sinu nõudmised, vajadused ja soovid? Üheks suhteks valmisoleku tunnuseks ongi see, kui oled oma hea püsisuhte valemi enda jaoks hästi selgeks mõelnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles