Mida teha, kui lastel on igav?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Ema, mul on igav!» Tuleb tuttav ette? Emad on justkui lastele sekretärideks, leppides neile kokku mänguaegu teiste lastega ja viies neid parki mängima.

Kuid hoolimata emade pidevast pingutusest, tundub, et lastel on tänapäeval igavam kui kunagi varem, kirjutab GalTime.

Miks see nii on? Üheks põhjuseks on see, et lapsed tahavad õppida. 36 aastat mänguasja tööstuses olnud Alan M. Hess selgitas, et lapsed tahavad õppida, aga vanemate ülesandeks on õppimisprotsess lõbusaks teha. Hessi sõnul on enamikule lastest lihtsalt vaja väljakutse esitada.

Hess ütles, et nende üheks kõige populaarsemaks mänguasjaks läbi aastate on olnud ehitusklotsid. «Lastele meeldib ehitada. See õpetab neile käteosavust, käe ja silma koordinatsiooni, ruumilist mõtlemist ja nad saavad luua oma ideede järgi ehitisi,» lausus Hess.

Kas tänapäeval tunnevad lapsed rohkem igavust kui aastaid tagasi? Hessi tähelepanekute järgi vastab see tõele. Hessi arvates on probleemiks elektroonika, mis pakub pigem igavust kui lahendusi.

«Kui laps arvutiga mängib, siis ta tegelikult kasutab vaid oma pöidlaid ja sõrmi terve päeva, mitte ei loo midagi. Aga kui anda lapsele pall, saab ta seda visata, püüda, põrgatada,» ütles Hess. Lapsed tahavad olla loomingulised.

Vanemate pidev graafikute jälgimine ei võimalda lastel piisavalt fantaasiat kasutada, sest selleks, et laps saaks on mõttemaailma arendada, on tal vaja piiramatul hulgal aega. Seda ei saa tema piiritletud ajalimiidis.

Laps läheb jalgpallitrennist muusikakooli, sealt edasi ujuma... Kõik need on struktureeritud ja piiratud tegevused, mille käigus keegi ütleb neile kogu aeg, mida nad tegema peavad.

Anna lapsele vaba aega, et ta saaks ise välja nuputada, kuidas igavust peletada. Ja kui lapsed kaebavad, et neil on igav, lase neil seda teha. Ignoreeri neid. Peagi mõtlevad nad ise omale mõne tegevuse välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles