Kuidas ennetada kortsude teket?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilukirurgial võib olla tõsiseid tagajärgi.
Ilukirurgial võib olla tõsiseid tagajärgi. Foto: SCANPIX

Pole tähtis, kas oled 35-aastane ja alles märkad esimeste kortsude tekkimist või juba 55-aastane ja su nahk reedab armutult tegelikku vanust, kortsude ennetamine on naiste jaoks alati oluline küsimus olnud.

Samal ajal väidavad eksperdid, et paljud inimesed jäävad kortsudele alla ning peavad abitult pealt vaatama, kuidas noorus kaob. «Paljud naised ja mehed usuvad, et naha vananemine on vältimatu, kuid tänapäevaste vahendite ja teadmistega võib iga inimene välja näha täpselt nii noor, kui ta end tunneb,» ütles nahaarst Robin Ashinoff.

Ashinoff pani koos teiste ekspertidega kokku nimekirja asjadest, mis aitavad kortsude teket vältida, kirjutab WebMD.

1. Väldi päikest. Päike on kõige esimene kortsude tekitaja.

2. Kasuta päikesekreemi. See kaitseb nahavähi eest ja ennetab kortsude teket.

3. Ära suitseta. Teatud uuringute tulemused on vastuolulised, kuid üha enam uurimusi on näidanud, et sigaretisuits muudab nahka vanemaks.

4. Maga piisavalt.

5. Maga selili. Ameerika dermatoloogiaakadeemia hoiatas, et teatud poosides magamine tekitab «unejooni» - kortsukesi, mis tekivad magades naha pinnale ega kao ärgates.

6. Ära kissita silmi. Dermatoloogiaakadeemia andmetel tekitavad korduvad näo liigutused – nagu silmade kissitamine – kortse. Nende vältimiseks tasuks lugemiseks muretseda lugemisprillid ja suveks osta korralikud päikeseprillid.

7. Söö rohkem kala – eriti lõhet. Lõhe on hea valguallikas ja sisaldab kasulikke omega-3 rasvasid.

8. Vaheta kohv kakao vastu. 2006. aastal avaldatud uuring näitas, et kakaos on aineid, mis aitavad nahka kaitsta päikesekahjustuste eest ning teevad naha siledamaks.

9. Kasuta niisutavat kreemi. Ashinoffi sõnul on naised niivõrd mures vananemise pärast, et unustavad tihti ära kõige lihtsama vahendi – tavaline niisutav kreem. Niiske nahk näeb tema hinnangul parem välja ja sel viisil paistavad kortsukesed vähem silma.

10. Ära pese oma nägu liiga tihti. Marylandi meditsiinikeskuse nahaarstid väidavad, et kraanivesi eemaldab nahalt loomuliku rasu ja niiskuse, mis kaitseb nahka kortsude tekke eest. Nägu liiga tihti pestes pesed tegelikult kaitsekihi maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles