Naine24 patsipunumisõpetus: lihtne kalasaba erinevateks puhkudeks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Heal patsil mitu nime – prantsuse pats, kalasaba või krokodillisaba on pats, millega annab mängida. Patsikoolitaja Katri Valge õpetab, kuidas seda punuda ja milliste võtetega leida erinevaid lahendusi, et minna punutisega kas trenni või peole.

Koolitaja sõnul on hea, kui juuksed on enne patsi punumist värskelt pestud, sest siis nad hoiavad kõige paremini. Rasvased juuksed torkavad aga punudes eriti hästi silma. Selleks, et pats ei jääks «karvane», võiks juustest läbi tõmmata veidi juuksepastat (sobib ka kerge läikekreem), mis ei jäta muljet, nagu juuksed oleks mustad. Punumispasta ei tohiks koolitaja selgitusel olla raskusastmelt rohkem kui 1 või 2, kuid pasta tekstuur oleneb ka firmast.

Juuksevaha Katri selgitusel patsipunumiseks hästi ei sobi, sest pats muutub sellega liiga jäigaks ja vaha hakkab pigem patsipunumist pidurdama. Samuti võib vaha patsis kuivada ja jätta pisikesi valgeid tükikesi, mis näeb välja nagu kõõm. Punumise pasta peaks olema pehme.

Punuja sõnul on märgadesse juustesse patse raskem punuda, sest juurde võttes võivad juuksed turritama jääda ning pats võib jääda ebaühtlane.

Kui esimestel kordadel kalasaba ei õnnestu, siis ei tasu kohe alla anda. «Ei saagi tahta, et kohe oskaks, sest harjutamine teeb meistriks,» julgustas Katri. «Endale on küll veidi raskem punuda kui teisele ja et pats tuleks ilus, peab parajasti harjutama. Endale punudes võivad ka käed kergesti ära väsida.»

Kui on juba õlgadeni juuksed, saab Katri sõnul vabalt punuda mitmeid huvitavaid patse, sest tegelikult ei ole juuste pikkus suureks takistuseks. Kui lapsel on kannatust, saab ilusa patsi punuda ka väikesele tüdrukule, kel veel palju juukseid peas pole.

«Õhukeste juuste puhul on heaks nipiks eelnevalt tangidega lokkide alla tegemine,» õpetas Katri, kelle sõnul ei tahagi paljud naised enam väga tugevalt punutud patsi, vaid eelistatavad pigem õhulist ja näiliselt lohakat patsi. Sellise soovi puhul sobibki lokk hästi patsi alla.

Tihkelt ja kõvasti punudes sobib pats hästi näiteks spordi tegemiseks, sest see püsib kaua peas ja ei lagune. Prantsuse patsil on väga palju erinevaid võimalusi, kuidas seda edasi arendada, sest ka käte asendist punumise ajal oleneb väga palju.

***

  • Vaata pilte koos juhistega galeriist!
  • Tartus pärit Katri Valge on iseõppinud patsifänn, kelle huvist ja hobist on kasvanud kutsumus. Nüüd punub naine patse ettetellimise peale nii pulmadeks kui muudeks puhkudeks ja korraldab patsikoolitusi «Katsi patsid» nime all. Lisainfot leiad ka Facebookist.
  • Juuksemodell: Triin
  • Kui punumise alustamine tekitab raskusi, võid lisaks vaadata pilte siit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles