Nahavähki soodustab ka pelgalt päevitumine, mitte ainult päikesepõletus

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased jõudsid järeldusele, et UV-kiirte ajel toimuv päevitumine, mille kohta arvati varem, et see kaitseb nahka kiirguse kahjuliku mõju eest, on tegelikult otseselt seotud kasvaja tekkega.

Spetsiaalse aparatuuri abil kasutati nii UVA- kui UVB-kiirgust transgeensete hiirte peal bioloogiliselt olulistes kogustes, et jälgida täpselt, mille ajel melanoom kujunema hakkab, vahendab teadus.err.ee.

Kui UVB- kiirgus (280–320 nm) kahjustab DNAd nagunii, siis UVA-kiirguse (320–400 nm) puhul tekib melanoom alles melaniini olemasolul. Melaniin ongi nahka pruuniks tegev pigment, mis tekib UV-kiirguse mõjul ja UVA-kiirguse mõjul kahjustub melaniini tootvate rakkude DNA, mistõttu tekib nahavähile soodne kasvulava.

Seega ei ole olemas ohutut päevitamist ning eriti ohtlikud on solaariumid, kus lambid eraldavad 12 korda tugevamat UVA-kiirgust kui päike.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles