Õnnetoov ese võib tõesti aidata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nüüd on isegi teaduslikult tõestatud, et õnnetoov ese täidab oma eesmärki - lihtsalt sellepärast, et omanik usub talismani jõusse. Oma mõtetega saab paljugi muuta!

Kölni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et õnnetoova eseme kaasas kandmisel oli õnne inimestel rohkem kui nendel, kellelt ese ära võeti, vahendab Familien-welt.de.

«Õnnetoov talisman sisendab inimestesse rohkem enesekindlust ja usku ning aitab seada kõrgemaid eesmärke,» ütles uuringu juht Lysann Damisch.

Siiski ei too hobuserauad või õnneloomakesed loteriivõitu, selgitab Viini psühholoog Helga Schachinger.

«See, kes on end raskeks ülesandeks hästi ettevalmistanud ja pingutab hea tulemuse nimel, võib talismani kaasaskandes tunda, et viimane aitab jõude koondada,» ütles ekspert.

Siiski ei pruugi talismani kaasaskandmine psühholoogide sõnul alati kõigile õnne tuua.

«Kõik sõltub suuresti sellest, kas sa usud talismani või mitte. Kui üht aitab usk iseendasse, siis teine otsib mõttelist toetust oma partnerilt,» ütles Schachinger.

Psühholoog võrdles seda platseebo mõjuga. «Inimesed võivad isegi alkoholivabast õllest purju jääda, kui nad lihtsalt usuvad, et see sisaldab alkoholi. Usk võib liigutada mägesid sõna otseses mõttes,» märkis psühholoog.

Eneseusul on igapäevaelus tähtis roll. Usk talismani toidab inimest positiivse energiaga ja aitab võidelda sisemise ärevusega.

«Psühholoogid soovitavad talismani omandada igal koolilapsel. Usk talismani aitab ärevust vähendada ja paremini keskenduda ning rasked ülesanded paremini sooritada,» lisas ekspert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles