Suvised nahahooldusvead ja kuidas neid vältida

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Putukahammustused, päikesepõletus, ujumine pärast raseerimist – suvi tähendab suuremat hulka nahaprobleeme, kui oleme harjunud külmema ilmaga kogema.

Ilmselt tead põhilisi asju, näiteks seda, et nahka tuleb päikese eest kaitsta, kuid paljud inimesed langevad endiselt mitmetesse nahahoolduslõksudesse. Huffington Post edastab kõige tihemini tehtud nahahooldusvead ja lihtsad lahendused neile.

Päevituskreemi nahale ebaühtlaselt kandmine

Isegi suured päikesekreemi pooldajad pole jõudnud arusaamisele, kui palju päevituskreemi tuleks nahale kanda ja kui tihti tuleks kreemi uuesti peale määrida. Enam kui 60 protsenti meestest ütles, et nende arvates piisab ühest kreemitamisest kuni neljaks tunniks. Tegelikkuses tuleks enamik päevituskreeme uuesti peale kanda iga kahe tunni tagant ning veelgi tihemini, kui käid vahepeal ujumas või higistad.

Päikeseprillide mitte kandmine

On oluline investeerida kvaliteetsetesse päikeseprillidesse, ära osta odavaid mõnest rõivapoest. Otsi prille, mis blokeerivad vähemalt 99 protsenti UVA ja UVB kiirtest, kuigi õige paari leidmine võib olla keeruline, sest poed märgistavad prille tihti valesti. Prillide sobivust saab kontrollida silmaarsti juures, kes ütleb, kas klaasid on piisavalt kaitsvad. Päikeseprillide kandmine võib ka vähendada väikeste kortsukeste tekkimist, mida põhjustab silmade kissitamine.

Ujuma minek kohe pärast raseerimist

Kui tahad enne vee äärde minekut sile välja näha, pea meeles, et vahetult pärast raseerimist, vahatamist või karvade lasereemaldust vette minemine võib tekitada niigi tundlikul nahal ärritust. Ürita oma iluprotseduurid ära teha vähemalt paar tundi enne ujuma minemist.

Jalgade eest hoolitsemise unustamine

Kui käid suvel palju plätudega, võib nahk kandadel hakata pragunema. Igapäevane niisutamine võib abiks olla, samuti ka iganädalane pimsskivi kasutamine. Kui sul ei hakka liiga palav, soovitatakse magada sokkidega, sest sokkide materjal aitab niisutajal sisse imenduda.

Putukahammustuste sügamine

Teada on, et putukahammustused võivad olla tõeline piin, kuid dermatoloog Neal B. Schultz ütleb, et nende sügamine on halb mõte. Sügades teed nahale rohkem kahju, sest kraabid naha katki. Schultz lisab, et sügamine muudab putukahammustused põletikulisemaks ja see tekitab üha suuremat sügelust ja valu. Sügamise asemel proovi looduslikke lahendusi nagu hammustuse peale jää panemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles