Kuidas kaitsta oma nahka sääskede eest?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk
Sääsk Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sääsehammustused valmistavad ebamugavustunnet ja tekkinud kublad panevad naha sügelema. Selleks, et saaksid sumedat suveõhtut nautida, tuleb tüütute pinisejate rünnakutest vabaneda.

Sääski meelitavad ligi süsihappegaas, piimhape (eraldub higisse pärast trenni või soolaste toitude söömist), niiskus, tumedad riided ja lille-ja puuviljalõhnad.

Järgnevalt mõned nõuanded, kuidas sääski endast eemale peletada, vahendab News.at.

1. Hele riietus

Kas sa teadsid, et tumedad riided meelitavad sääski ligi? Kuna sääsed eelistavad ka päeval pigem varjus olla, siis hoiduvad nad heledast valgusest ja värvidest – seega tasub sääskede peletamiseks kanda heledaid rõivaid.

2. Küüslauk

Tarbi mõõdukalt küüslauku, see peletab sääsed eemale. Kuigi see lõhn võib lisaks sääskedele ka mõned vestluskaaslased eemale peletada, siis vähemalt oled vabanenud tülikatest putukatest. Küüslauguga soovitatakse ka nahka hõõruda, sest seda lõhna sääsed ei kannata.

3. B-vitamiin

Väidetavalt aitab sääski peletada ka B-vitamiin, päevalilleseemnete või pärmi söömine. B-vitamiin muudab keha lõhna ja kuigi seda küll ise ei tunne, sääskedele see ei meeldi.

4. Lavendli-ja vaniljelõhn ning nelgid

Sääski saab tõrjuda lavendli-või vanillilõhnaga, hea kui viimane oleks ehtne vanilje. Võid segada selle näiteks õliga ja ennast seguga määrida.

Nelgi lõhn mõjub samuti sääskedele ärritavalt. Pista mõni nelgitera taskusse ja mudi neid aeg-ajalt, et neist lõhna eralduks.

5. Salvid ja kreemid

Sääskede peletamiseks sobivad ka mentooli ja eukalüpti sisaldavad salvid ja kreemid, ka näiteks Vietnami salv. Samuti võid oma nahka piparmündi lehtedega hõõruda.

6. Pestud keha

Väikesed vampiirid armastavad väidetavalt pesemata inimesi, sest higi lõhn meelitab neid ligi. Hoia keha puhas, ka see aitab endast sääski eemal hoida. Võid sääski ära petta ka higise sokiga, asetades selle endast kaugemale.

7. Äädikas

Lahjenda tavalist äädikat ja pihusta spreipudeli abil nahale, see aitab sääski tõrjuda.

8. Sobiv riietus

Kui kannad liibuvaid kehasse riideid, pääsevad sääsed kergesti sinu naha kallale. Soovitavalt tuleks kanda mitmekihilist riietust, naistele soovitatakse näiteks maani kleite.

Rahvameditsiin soovitab tekkinud sääsekuppe tupsutada saialilletee, soodalahuse, viina või lahja äädikaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles