Tarkade tüdrukute probleemid

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised kipuvad oma võimalusi piirama, sest ei usu oma oskustesse. Milles peituvad taolise mõtteviisi juured ja kas seda on võimalik muuta?

Edukad naised teavad väga hästi, et meeste poolt domineeritavatel aladel leiavad naised end tihti halvemast positsioonist. Naisi alahinnatakse, rakendatakse vähem tööle ja neile makstakse vähem palka. Uuringud on näidanud, et naised peavad väga häid töötulemusi näitama, et nad oleksid natukenegi võrdsemad meeskolleegidega, kirjutab Psychology Today.

Kuid targad naised ei pruugi arugi saada, et üks raskemaid takistusi, mis neil edu saavutamiseks ületada tuleb, peitub nende endi sees. Naised hindavad oma võimeid mitte ainult karmimalt, vaid täiesti teistmoodi kui mehed seda teevad. Et selle põhjuseid mõista ja sellest õppida, peame astuma sammu ajas tagasi.

Tõenäoliselt kui oled hetkel kõrgel ametikohal, olid päris helge peaga ka viiendas klassis. Umbes kakskümmend aastat tagasi läbi viidud uuring näitas, et kui viienda klassi õpilastele anda keerulised ülesanded, annavad targad tüdrukud kiiresti alla. Mida kõrgem tütarlapse IQ oli, seda suurema tõenäosusega jättis ta ülesande lahendamise pooleli. Üllatuslikult paistsid kõige abitumad olevat viielised tüdrukud. Targad poisid aga võtsid ülesannet kui väljakutset ja lähenesid asjale huviga.

Miks see nii oli? Mis muudab targad tüdrukud haavatumaks ja röövib neilt enesekindluse, kuigi nad peaksid olema kõige enesekindlamad lapsed ruumis? Suur erinevus uuringus osalenud poiste ja tüdrukute vahel seisnes selles, kuidas nad raskusi tõlgendasid – mida see nende jaoks tähendas, kui materjal tundus keeruline. Teadlased on paljastanud põhjuse, kuidas raskusi tõlgendatakse: üsna tihti usuvad targad tüdrukud, et nende võimed on kaasasündinud ja muutumatud, samal ajal kui targad poisid usuvad, et nad on võimelised oskusi arendama läbi harjutamise.

Kuidas kujunevad nii erinevad vaatenurgad? Arvatavasti peitub põhjus selles, millist tagasisidet lapsed kooli ajal oma vanematelt ja õpetajatelt saavad. Tüdrukutel kujuneb varem välja enesekontroll ning nad järgivad juhiseid paremini ning seetõttu saavad ka kiita oma «tubliduse» eest. Kui neil läheb koolis hästi, öeldakse, et tüdrukud on «nii targad», «nii tublid» või «nii head õpilased». Taoline kiitus viitab sellele, et omadused nagu tarkus, nutikus ja tublidus on kaasa sündinud.

Poisid aga on parajad naasklid. Juba poiste vagusi istuma saamine või tähelepanu võitmine on tõeline väljakutse kõigi vanemate ja õpetajate jaoks. Selle tulemusel öeldakse poistele tihti asju, mis on seotud pingutamisega («kui sa ainult tähele paneksid, siis sa teaksid seda», «kui sa natuke rohkem vaeva näeksid, saaksid sellega hakkama»). Seega kui tuleb lahendada keeruline ülesanne, lähenevad tüdrukud suhtumisega, et kui nad hakkama ei saa, ei ole nad tublid ega targad, samal ajal kui poiste mõistus käsib neil tähele panna ja rohkem pingutada.

Kanname neid uskumisi alateadlikult endaga läbi elu kaasas. Ja kuna targad preilid näevad oma oskusi kaasasündinute ja muutumatutena, kasvavad neist naised, kes on enda vastu liialt karmid – naised, kes ennatlikult arvavad, et neil pole eduks vajalikke oskusi ning annavad kiirelt alla.

Kui tihti oled avastanud, et väldid väljakutseid ja elad ohutut elu, jäädes eesmärkide juurde, mille puhul tead, et nende saavutamine on sulle lihtne? Kas on asju, mille puhul avastasid ammu, et nendes sa tugev ei ole? Oskuseid, mida arvasid, et kunagi ei omanda? Kui nimekiri on pikk, olid sinagi ilmselt üks tarkadest tüdrukutest – ja uskumus, et oled «kinni» samas kohas, on paika pannud su elu kursi. Kõik oleks ju korras, kui su võimed olekski muutumatud. Aga ei ole.

Olenemata isikuomadusest – olgu selleks siis intelligentsus, loomingulisus, enesekontroll, šarm või sportlikkus – uuringud näitavad, et need kõik on täielikult mõjutatavad. Kui tegemist on mingi oskuse meisterliku valdamisega, loevad su kogemused, pingutused ja järjepidevus oluliselt. Seega kui kuulusid tarkade tüdrukute hulka, on aeg visata (eksitavad) uskumused kõrvale, võtta omaks fakt, et oled võimeline paremaks ja tagasi saada enesekindlus, mis aitab seljatada kõik väljakutsed, mille oled senini mööda lasknud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles