Mis põhjustel teevad Eesti naised aborti?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi päris täpselt ei ole võimalik kõikide abortide põhjusi teada saada, saab uuringute põhjal järeldada, et sageli võib asi olla veidi mõtlematus seksuaalkäitumises - tihtipeale loodetakse, et ehk ei jää seekord rasedaks. Siin ilmselt ongi see koht, mille arvelt annaks abortide arvu vähendada.
 

Lääne-Tallinna keskhaigla Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse juht, naistearst Kai Haldre tõdes, et põhjus, miks rasedust ei soovita säilitada, on 2004.-2005. aastal läbi viidud naiste tervise uuringu järgi suuremal osal abordi teinud naistest olemas juba enne rasedaks jäämist.

Viimase raseduse katkestamise põhjustena toodi uuringus peamiselt välja majanduslikud põhjused, ebakindel või probleemne paarisuhe ja nooremas grupis ka pooleliolevad õpingud. «Nooremas grupis nad muidugi ütlevad, et pole valmis vastutama lapse kasvatamise eest,» tõi Haldre välja veel ühe põhjuse, lisades, et põhjuste struktuur ongi naise vanusest sõltuvalt kindlasti erinev.

Kuid miks siis ometi on nii palju neid, kes kõigele sellele vaatamata rasedaks jäävad ja siis abordi teevad?

Uuringust selgub, et küsitletud 963 abordi teinud naise seas oli vaid 500 naist, kes olid mingit rasestumisvastast meetodit kasutanud - ülejäänud ehk siis veidi alla poole olid need, kes ei kasutanud midagi. Ehk siis astusid rasedusega riskides vahekorda hoolimata veendumusest, et last sel hetkel ei soovita saada.

Katkestatud suguühe ei ole usaldusväärne

Murettekitav on ka see, et nendest abordi teinud naistest, kes olid rasestumise ajal mingit rasestumisvastast meetodit kasutanud, oli üle kolmandiku kasutanud kalendermeetodit või katkestatud suguühet. Teisisõnu - ebausaldusväärseid meetodeid. 

«Kui me vaatame, milliseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutatakse, on Eestis ikka väga palju neid, kes loevad päevi või kasutavad katkestatud suguühet. Millegipärast on inimestel ettekujutus, et see on sama tõhus kui tõhusad vahendid,» tõdes Haldre.

Ta lisas, et sellised meetodid sobivad inimestele, kes ei taha ehk antud ajahetkel rasedaks jääda, kuid juhul kui jäävad, on ikkagi valmis last sünnitama. «Aga kui inimene teab, et tema antud hetkel mingil juhul ei saa endale sünnitamist lubada, siis peaks mõtlema sellele, et vahend oleks kõige tõhusam.»

Naistearsti arvates peaks täiskasvanud ja küpsed inimesed enne vahekorda astumist sellised asjad ikka läbi arutama. «Et okei, me nüüd seksime, aga mis me siis saada tahame - kui me oleme kokku leppinud, et me praegu titte ei hakka meisterdama, siis võtame midagi koos ette.» 

Haldre tunnistas, et kui ta vahel soovimatult rasestunud patsiendi käest küsib, mida ta siis mõtles, kui rasedusest hoidumiseks mitte midagi ei kasutanud või ebausaldusväärsele meetodile lootma jäi, tuleb vastuseks sageli: «Noh, ei tea - et ehk ei juhtu…».

Samas tõdes naistearst, et noore põlvkonna seas on olukord parem ja muutub järjest paremaks. Ta tõi lisaks välja, et viimasel ajal on uuringud näidanud, et tervelt 70-80 protsenti noortest, kes alustavad seksuaalelu, kasutavad esimeses vahekorras kondoomi - ja see on väga kõrge ja positiivne näitaja.

Kuid praeguste 35-40-aastaste naiste seksuaalharidus on Haldre sõnul selgelt hoopis teine kui praegustel noortel.

Sünnituse järel tuleb olla ettevaatlik

Statistikaameti andmed näitavad muu hulgas, et kõige rohkem oli mullu raseduse katkestanute seas naisi, kellel on juba üks laps. Haldre hinnangul võib põhjus peituda nii selles, et tegemist on viljakate naistega, kui ka selles, et sageli jäädakse rasedaks varsti pärast sünnitust, kui tegelikult veel ei soovita teist last.

«Aasta jooksul pärast sünnitust on riskantsem periood, sest võib-olla ei saada täpselt aru, millal viljakus taastub ja imetatakse ja võib-olla ei taheta vahendeid kasutada,» selgitas arst.

Seetõttu peaks sünnitusjärgne visiit arsti juurde sisaldama Haldre sõnul kindlasti ka diskussiooni rasestumisvastastest vahenditest - millal alustada, mida kasutada.

Naistearsti sõnul saab öelda, et kui naine toidab last rinnaga 6-8 korda päevas, see on lapse ainukene toit ja menstruatsioonid ei ole veel alanud, siis ei pruugi peaaegu pool aastat tõepoolest rasestuda. Kuid seda vaid siis, kui kõik need tingimused on täidetud. Igaks juhuks võiks Haldre sõnul umbes 4 kuud pärast sünnitust siiski mõnd usaldusväärset rasestumisvastast vahendit kasutama hakata ja sel teemal tasub varakult arstiga konsulteerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles