Me kõik teame, et toit teeb õnnelikuks. Toidu ja heaolutunde vaheline seos on sügavalt juurdunud – see algab juba imikueas, kui emapiim rahustas ja pakkus turvatunnet. Täiskasvanuna naudime aga külmal õhtul Netflixi vaadates pitsat ja õlut või lahkumineku järel liitrit jäätist.
Teadus ütleb, et need 5 toitu teevad inimesed kõige õnnelikumaks
Halb uudis? Need toidud pakuvad õnne vaid hetkeks. Hea uudis? Tervislikumad alternatiivid on olemas!
Mereannid
Austrid, kala, karbid ja krevetid on täis toitaineid, mis soodustavad hea enesetunde kemikaalide, näiteks serotoniini tootmist. Nende kõrvale sobivad suurepäraselt näiteks spargel, avokaado või datlid, mis omakorda toetavad trüptofaani ja serotoniini taseme tõusu.
Veelgi paremaks maitseelamuseks lisa veel kurkumi, mandleid või pistaatsiapähkleid, mis samuti suurendavad õnnetunnet.
Liha ja kartul
Lihtsuses peitub võlu. Lahja veiseliha, kana, sealiha või kalkuni kõrvale sobivad ideaalselt kartul või maguskartul. Tee juurde tomati-kurgisalatit ja täienda rooga küüslaugu, seente ja sibulaga.
Täisteravili
Taimetoitlased ja tervisliku eluviisi järgijad teavad, et täisteraviljad on õnneliku toidulaua oluline osa. Kaer, kinoa, pruun riis ja tatar annavad energiat ja toetavad stabiilset tuju. Lisa neile tšiia-, lina- või päevalilleseemneid. Kõrvale joo rohelist teed, mis rahustab ja võitleb stressiga.
Nostalgilised toidud
Mõned toidud pakuvad lisaks maitseelamusele ka nostalgiat. Heeringas, maksakaste või pannkoogid võivad meenutada vanaema koduseid sööke ja seeläbi rahustada. Lisa nendele roogadele lihtsaid toiduaineid, nagu peet, porgand, kapsas või seller, kirjutab YourTango.