Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Teadus ütleb, et need 5 toitu teevad inimesed kõige õnnelikumaks

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Me kõik teame, et toit teeb õnnelikuks. Toidu ja heaolutunde vaheline seos on sügavalt juurdunud – see algab juba imikueas, kui emapiim rahustas ja pakkus turvatunnet. Täiskasvanuna naudime aga külmal õhtul Netflixi vaadates pitsat ja õlut või lahkumineku järel liitrit jäätist.

Halb uudis? Need toidud pakuvad õnne vaid hetkeks. Hea uudis? Tervislikumad alternatiivid on olemas!

Mereannid

Austrid, kala, karbid ja krevetid on täis toitaineid, mis soodustavad hea enesetunde kemikaalide, näiteks serotoniini tootmist. Nende kõrvale sobivad suurepäraselt näiteks spargel, avokaado või datlid, mis omakorda toetavad trüptofaani ja serotoniini taseme tõusu.

Veelgi paremaks maitseelamuseks lisa veel kurkumi, mandleid või pistaatsiapähkleid, mis samuti suurendavad õnnetunnet.

Liha ja kartul

Lihtsuses peitub võlu. Lahja veiseliha, kana, sealiha või kalkuni kõrvale sobivad ideaalselt kartul või maguskartul. Tee juurde tomati-kurgisalatit ja täienda rooga küüslaugu, seente ja sibulaga.

Täisteravili

Taimetoitlased ja tervisliku eluviisi järgijad teavad, et täisteraviljad on õnneliku toidulaua oluline osa. Kaer, kinoa, pruun riis ja tatar annavad energiat ja toetavad stabiilset tuju. Lisa neile tšiia-, lina- või päevalilleseemneid. Kõrvale joo rohelist teed, mis rahustab ja võitleb stressiga.

Nostalgilised toidud

Mõned toidud pakuvad lisaks maitseelamusele ka nostalgiat. Heeringas, maksakaste või pannkoogid võivad meenutada vanaema koduseid sööke ja seeläbi rahustada. Lisa nendele roogadele lihtsaid toiduaineid, nagu peet, porgand, kapsas või seller, kirjutab YourTango.

Märksõnad

Tagasi üles