Kui halb kolesterool tõuseb liiga kõrgele, suurendab see tõsiste haiguste, näiteks südamehaiguste ja insuldi riski. Toitumine mängib selles põhilist rolli, kuigi ka geneetikal ja elustiilil on oma pill puhuda.
Millised on probleemseimad toidud?
Punane ja töödeldud liha sisaldavad palju küllastunud rasvu, mis võivad oluliselt tõsta halba kolesterooli. Selle tulemusena kitsenevad veresooned ja suureneb südameataki või insuldi risk. Alternatiivina vali lahjad valgud, nagu kana ja kalkun, või veelgi parem, oomega-3-rasvhappeid sisaldavad kalad, nagu lõhe ja makrell.
Paljud hommikusöögiks mõeldud krõbuskid kubisevad suhkrust, lisa- ja värvainetest ning neis pole piisavalt kiudaineid. Vali kiudainerikkad alternatiivid.
Friikartulid on valmistatud õlides, mis sisaldavad trans- ja küllastunud rasvu. Kui soovid nautida friikartuleid, vali küpsetatud variandid, mis on maitsestatud tervislike ürtidega.
Suhkrused karastusjoogid ei mõju kolesteroolile hästi. Vali mullivesi või suhkruvaba jäätee.
Pirukad, küpsised ja koogid sisaldavad sageli trans- ja küllastunud rasvu. Kodus küpsetades saad kasutada tervislikumaid alternatiive ning lisada retseptidesse kiudainerikkaid koostisosi.
Jäätis sisaldab sageli palju küllastunud rasvu ja suhkrut. Piimavabad alternatiivid on tervislikumad valikud.
Kuigi krevettides on vähe küllastunud rasvu, sisaldavad need üllatavalt palju kolesterooli. Vali pigem lõhe, mis on rikas oomega-3-rasvhapete poolest.
Filtreerimata kohv sisaldab diterpeene, mis tõstavad kolesterooli. Filtreeritud kohv ja koore-suhkru piiramine leevendab kahjulikku mõju, kirjutab HealthDigest.