Mõnele inimesele ei ole olemas väljendit «liiga palju kohvi». Tõsised kofeiinisõltlased ei piirdu hommikuse turgutava tassiga, vaid joovad musta jooki terve päeva. Kuid kas see harjumus võib tervist kahjustada?
Kui palju kohvi on liiga palju?
Kohvi joomise eeliste ja võimalike puuduste üle on kaua arutletud. Kuigi üldiselt ollakse ühel nõul, et liiga hiline kohvijoomine võib probleeme tekitada, pole siiani täpselt selge, kui palju kohvi on tervisele ohutu.
Litsenseeritud dieediarst dr Frankie Phillips jagas oma mõtteid kohvipoe Coffee Friend jaoks ja tõi välja, mitu tassi võiksime päevas juua, et kohvist tervisele kasu saada, vahendab Metro.
«Mõõdukas kohvitarbimine, mis on umbes kolm kuni viis tassi päevas, on järjepidevalt seotud tervisliku toitumise ja elustiiliga,» ütleb dr Phillips.
«Uuringud on näidanud paljutõotavaid tõendeid, et kohvi joomine võib pakkuda tervisele mitmeid eeliseid, sealhulgas madalamat II tüübi diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste riski. Samuti aitab see vähendada väsimust, suurendab tähelepanu, vaimset sooritusvõimet, energiat ja erksust ning võib isegi parandada sporditulemusi.»
Dr Phillips lisab, et paljud kohviga seotud eelised tulenevad selle kofeiinisisaldusest, kuid kasvavat huvi pakuvad ka kohvi antioksüdandid, millel võib olla põletikuvastane toime.
«Kohv sisaldab ka väikestes kogustes kasulikke toitaineid, nagu kaalium ja magneesium,» märgib dr Phillips.
Kofeiinisisaldus mõjutab seda, kui palju kohvi peaksime tarbima. Kuidas aga teada, kui palju kofeiini su kohv sisaldab?
«Keskmises kohvitassis võib kofeiinisisaldus varieeruda sõltuvalt valmistusviisist,» selgitab dr Phillips.
«Tavaliselt sisaldab tass lahustuvat kohvi umbes 65 mg kofeiini, filtrikohv aga umbes 85 mg ning üks espresso umbes 60 mg kofeiini. Kui su Americano või late sisaldab näiteks kolme espressot, on see umbes 180 mg kofeiini korraga.»
Siin tulebki mängu kolm kuni viis tassi päevas – see vastab umbes 400 mg kofeiinile, mida dr Phillips peab igapäevaseks tarbimiseks täiesti ohutuks.
«See kogus on ka seotud tervise ja erksuse paranemisega,» lisab ta.
«Rasedad ja imetavad naised võivad samuti kohvi nautida, kuid soovituste kohaselt võiksid nemad piirata kofeiini tarbimist kuni 200 mg-ni päevas. Seega võib raseduse ajal kohvi juua, kuid piiratud kogustes.»
«Liigse kohvi joomine võib põhjustada kõrvaltoimeid, nagu rahutus ja unehäired,» hoiatab ta.
Kui aga kohvi valmistusviis mõjutab selle kasulikkust, kas see tähendab, et jääkohvi ja kuuma kohvi vahel on erinevus?
«Kohv ise ei erine toiteväärtuse poolest, olgu see jääkohv või kuum kohv, kuid erinevused võivad tulla sellest, mida sinna lisatakse,» selgitab dr Phillips.
«Näiteks kui juua kuuma kohvi ainult piimatilgaga, ei lisa suhkur kaloreid, kuid siirupiga jääkohv võib sisaldada mitut lusikatäit suhkrut. Vahukoor peal võib olla küll maiuspala, kuid lisab ka palju rasva ja tõstab kalorisisaldust.»
Aastate jooksul on kohvi seostatud erinevate haiguste ja seisunditega, kuid dr Phillipsi sõnul ei ole muretsemiseks põhjust.
«On olnud raporteid, mis tõstatavad mure seoses võimalike haigustega. Kuid teadusuuringud tervikuna kinnitavad, et kohv on ohutu,» ütleb dr Phillips.
«Euroopa Toiduohutusamet on teatanud, et kolm kuni viis tassi kohvi päevas ehk kuni 400 mg kofeiini on ohutu kogus.»