Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Naine jõi 30 päeva järjest rohelist teed ja tulemused muutsid tema elu

Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

Teesõpru on üle maailma ja laias laastus jagunevad teesõbrad kaheks: on need, kes armastavad musta teed ja need, kes eelistavad rohelist rüübet. Rohelist teed eelistatakse ja kiidetakse sageli just seetõttu, et lisaks meeldivale maitsele on sellel mitmeid kasulikke omadusi. 

Alexa Mellardo jõi 30 päeva jooksul kaks-kolm korda päevas rohelist teed, vahetades selle välja harjumuspärase kohvi vastu. Kuna rohelise tee kofeiinisisaldus on suur, jättiski ta selle oma peamiseks kofeiiniallikaks ja tarbis kosutavat jooki hommikuti ja pärastlõunatel. 

Oma tähelepanekutest kuu aja möödudes kirjutas ta portaalis «Eat This, Not That». 

1. Vähem närvilisust. Kui Mellardo aga rohelisele teele üle läks, muutusid hommikud tema sõnul pingevabamaks ja lõõgastavamaks. «Võib-olla oli see aroomi, maitse ja kofeiini hulga kombinatsioon nii värskendav vaheldus,» arvas ta ise. 

2. Lisaks suutis ta tänu sellele joogile paremini keskenduda igapäevastele ülesannetele. Eelkõige võib rohelise tee joomine tõsta erksust ja parandada tuju, muutmata närviliseks, mida sageli seostatakse rohke kofeiiniga. Mõned uuringud näitavad kofeiini potentsiaalset kaitsvat toimet neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks Alzheimeri tõve vastu.

3. Paranenud seedimine. Mellardol oli varem enda sõnul palju kõhuprobleeme, paljud toidud ja joogid häirisid tema soolestiku tööd. Näiteks jõigi ta kohvi, mis talle küll väga maitses, kuid põhjustas sageli kõhulahtisust. «Roheline tee on aga osutunud minu mao- ja seedeprobleemide puhul rahustavaks joogiks,» märkis naine rahulolevalt. 

Tagasi üles