Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

EKSPERDI NÕUANDED Mida süüa õhtuks, et pekile tuul alla teha?

Copy
Foto: Shutterstock

Kui palju sa õhtul sööd, mängib suurt rolli, kas sul õnnestub kaalust alla võtta. Paljud inimesed tunnevad, et teevad päeval suuri edusamme, kuid õhtuks söövad suure ja kaloririkka eine. Selle asemel, et keskenduda ainult kalorite arvule, on oluline jälgida ka taldriku sisu ja portsjonite suurust.

Dietoloog jagas nõuandeid, kuidas arvutada, kui palju kaloreid peaksid õhtusöögiks sööma, et kaalu edukalt langetada. Nii saad nautida toitaineterikast ja maitsvat õhtusööki ilma eesmärke ohverdamata.

Kaalulangetamine on keeruline teekond, kus infot on palju ja sageli vastuolulist. Dietoloog Destini Moody rõhutab, et lõppkokkuvõttes sõltub kaalulangus sellest, mida ja kuidas me sööme. «Õhtusöök on sageli kõige suurem toidukord, sest päeva lõpuks oleme väsinud ja tahame midagi maitsvat,» selgitas ta. Kas see on aga võimalik, kui soovime alla võtta?

Kui palju kaloreid peaks õhtusöögi ajal sööma?

Kõigepealt pead teadma oma päevast üldist kalorivajadust. Selle määramiseks võid kasutada veebipõhist kalorikalkulaatorit. Kui tead, kui palju kaloreid peaksid päevas tarbima, jaga see kolmega, et saada iga põhitoidukorra (hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök) soovituslik kaloraaž. Näiteks kui su päevane eesmärk on 1500 kalorit, peaks iga toidukord olema umbes 500 kalorit.

Moody sõnul on oluline jagada kalorid ühtlaselt päeva peale, et saaksid neid liikumise ja kehalise aktiivsuse kaudu päeva jooksul kulutada. Kui jätad suure osa kaloritest õhtusöögiks, võib juhtuda, et sul ei jää piisavalt aega nende kalorite põletamiseks enne magamaminekut.

Kuidas teha edusamme?

  • Pea toidupäevikut, et jälgida kaloreid.
  • Kasuta kaalumisinstrumente ja mõõtevahendeid, et saaksid õiged portsjonid.
  • Eelista köögivilju ja lahjat valku, kuna need sisaldavad vähe kaloreid, kuid on toitaineterikkad.
  • Ole ettevaatlik lisandite ja kastmetega, mis võivad sisaldada peidetud kaloreid.

«Õhtusöök ei pea olema pelgalt kana ja brokoli,» ütles Moody. «Kui tead oma päevast kalorivajadust ja jagad selle kolmeks, võid nautida ka oma lemmikretsepte, mõõtes lihtsalt portsjoneid hoolikalt. Nii saad nautida maitsvat õhtusööki ja püsida oma kaalulangetamise rajal.»

See tasakaalustatud lähenemine võimaldab kaotada kaalu ilma ühestki toidust loobumata, samas toetades tervislikke elustiiliharjumusi, kirjutab EatThis.

Tagasi üles