Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

KOGU TÕDE Väidetavalt rasestuda aitav külmetusravim on ühismeedia vallutanud

Copy
Foto: Shutterstock

Kas külmetusravim Mucinex on uus valjakusravim? Sotsiaalmeedia kasutajad jagavad üllatavaid lugusid, väites, et Mucinex on võti kauaoodatud rasedusele. Kas see tõesti töötab? Eksperdid on skeptilised, kuid naised vannuvad, et ravimil on imeline mõju. Mis on siis selle tegelik mõju? 

Viimasel ajal on sotsiaalmeedias levinud väited, et populaarne külmetusrohi Mucinex võib aidata naistel rasestuda. Mitmed naised on jaganud sotsiaalmeedia platvormil TikTok oma kogemusi, väites, et ravimi võtmine enne viljastumiseks mõeldud vahekorda on toonud soovitud tulemuse. Näiteks Amanda MacGibbon, kes on nüüd rase, ütles, et pärast kaht aastat katsetamist võttis ta Mucinexi koos teiste toidulisanditega ja rasestus üsna kiiresti. 

Mucinex sisaldab toimeainet guaifenesiin, mis lahjendab lima ja aitab leevendada rindkere ummistusi. Mõned arvavad, et see võib lahjendada ka emakakaela lima, aidates spermal munarakuni kiiremini jõuda. Siiski puuduvad teaduslikud tõendid, et Mucinex tõesti viljakust parandab. 

1982. aastal tehtud uuringus leiti küll mõnel viljatusprobleemidega paaril pärast guaifenesiini kasutamist sperma liikuvuse paranemist, kuid uuringus puudus võrdlusgrupp ja tulemused võivad olla juhuslikud. 

Ravim on küll toidu- ja ravimiameti poolt heaks kiidetud, kuid selle kasutamine viljakuse suurendamiseks ei ole ametlikult heakskiidetud kasutusala. Mucinexi tootja rõhutab, et ravimit tuleks kasutada vastavalt juhistele ja konsultatsioon arstiga on vajalik. Guaifenesiini kõrvaltoimed võivad olla näiteks pearinglus, peavalu ja väsimus.

Tagasi üles