Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

DRAAMA Lapse nimevalik viis Brasiiliast pärit lapsevanemad kohtusse

Copy
Õnnelik perekond.
Õnnelik perekond. Foto: Shutterstock

Abielupaar seisis silmitsi ootamatu kohtulahinguga pärast seda, kui see keelas neil oma vastasündinud pojale panna nimeks Piyé. Esmalt selle tõttu, et poega võidakse hakata kiusama, kuid eelkõige seisnes põhjus selles, et nimi meenutab Egiptuse esimest vaaraod. 

Catarina ja Danillo Prímola olid plaaninud panna oma vastsündinud pojale nimeks Piyé, avaldades sellega kummardust esimesele mustanahalisele Egiptuse vaaraole, kes valitses Egiptust 30 aastat ja aitas kaasa 25. dünastia rajamisele.

Brasiilia Minas Gerais' osariigi kohus ja perekonnaseisuamet otsustasid aga, et Piyé hääldus on liiga sarnane plié'ga – portugalikeelne sõna balletitantsusammu kohta.

Kuigi Piyé kirjutatakse erinevalt, väitis kohus, et vanematel ei lubata registreerida eesnimesid, mis võivad nende kandjaid naeruvääristada. Pärast juriidilist vaidlustamist otsus aga tühistati, lubades paaril panna oma pojale nimeks Piyé.

Nimevalik sai inspiratsiooni karnevalilaulust, mida paar koreograafiat harjutades kuulis, mis viis nad uurima Piyé pärandit, täpsemalt Egiptust valitsenud Nuubia sõdalast. Juriidiline viivitus tõi kaasa uue probleemi – lapsel ei olnud võimalik saada olulisi vaktsiine ja terviseuuringuid. 

«Kiusamise vastu ei saa võidelda nimede keelamisega,» kritiseerib lapsevanem Prímola kohtu esialgset otsust. «Kiusamise vastu saab võidelda kogu ühiskonna teadmatuse uurimisel ja sellega tegelemisel.»

See pole esimene kord, kui kohtunik on takistanud vanematel oma lastele teatud nimesid valida. Näiteks andis 2013. aastal Tennessee kohtunik korralduse pärast lapse elukoha muutmist muuta lapse nimi Messiast Martiniks. Juhtumi eest vastutava kohtuametniku sõnul olevat piirkonna religioossed elanikud selle peale solvunud ning lisas, et ametlikult on selle nime tiitli algselt teeninud ainult Jeesus Kristus. Sarnaselt on aset leidnud juhtumid Prantsusmaal, kus kohtud on lükanud tagasi beebinimed, nagu Nutella ja Prints William, kuna see oleks laste mõnitamine. 

Tagasi üles