Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

«Mängite tulega!» Populaarne dieet võib viia tõsiste tervisekahjustusteni

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Liha- ja loomsete toodete dieet, mis hõlmab ainult loomsete saaduste, nagu liha, munad ja piimatooted tarbimist, on vallutanud interneti. Kuigi mõned inimesed väidavad, et see on aidanud neil kaalu langetada ja teinud nad tervemaks kui kunagi varem, on eksperdid toitumise tõeliste eeliste suhtes skeptilised.

Doktor Rupy Aujla hoiatas taskuhäälingus «The Doctor’s Kitchen» rangeid lihadieedi järgijaid, et nende dieet ei pruugi olla sugugi nii tervislik, nagu seda arvatakse.

«Värsketes uuringutes vaadeldi muutusi peamistes organites, nagu süda ja neerud, kus  rakud kogunesid ja aitasid kaasa süsteemsele põletiku ja toksilisuse tekkimisele,» selgitas ta. «Need ei kao immuunsüsteemi kaudu ära, need on rakud, mida liiga palju ei tohi olla ja need võivad süsteemse põletiku tekkimisele kaasa aidata.»

Aujla märkis, et karnivoorlus võib lisaks suurenenud kolesteroolitasemele suurendada ka kardiovaskulaarse fibroosi ja reguleerimata mitokondriaalse funktsiooni riski, kirjutab New York Post.

«See on midagi, mis muret tekitab — inimestel on oht haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja isegi dementsusesse,» ütles ta, lisades, et dieedi lühikest aega kestev versioon võiks olla kasulik vaid neile, kellel on teiste toiduainete talumatus.

«Arvan, et sellist dieeti järgides mängitakse tulega, arvestades, et meil ei ole pikaajalisi uuringuid, mis oleksid käsitlenud pikka aega kestvat lihadieeti.»

Tagasi üles