Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PEIDETUD SALADUS Kuidas tunda ära naispsühhopaat? (1)

Copy
Kõige hullemad psühhopaadid on need, kes tunduvad olevat tavalised inimesed, kelle haiglaslikku käitumist on raske tuvastada.
Kõige hullemad psühhopaadid on need, kes tunduvad olevat tavalised inimesed, kelle haiglaslikku käitumist on raske tuvastada. Foto: Shutterstock

Kas meigi kandmine võib paljastada midagi sügavamat inimese isiksusest? Seda kinnitab hiljutine uuring, mis viitab, et naised, kes eelistavad kanda palju meiki, kalduvad rohkem nartsissismile ning need, kes kannavad vähem meiki, näitavad suuremaid psühhopaadi tunnuseid. Kas tõesti seab see provokatiivne leid kahtluse alla ootused välimuse ja iseloomu kohta, millele peaks pöörama rohkem tähelepanu? 

Uuringu käigus küsiti naistelt nende kosmeetika kasutuse kohta erinevates sotsiaalsetes olukordades, sealhulgas kodus, esimesel kohtingul, ärikohtumisel, jõusaalis jne. Seejärel paluti vabatahtlikel täita küsitlus, et mõõta nende käitumise tunnuseid ja seda, kas meigi kasutamisel ja isiksushäiretel on olemas omavaheline seos. 

Uurijad leidsid, et naistel, kellel on harjumus kanda palju meiki, on ka suurem kalduvus nartsissismile. Vastupidiselt aga need, kes kannavad vähem meiki, on suurem tõenäosus olla psühhopaat

Kuigi leiud võivad alguses tunduda ootamatud, pole need ehk nii üllatavad, arvestades, et psühhopaate üldiselt ei häiri see, kuidas teised neid tajuvad. 

«Need leiud rõhutavad nüansirikast seost meigi kasutamise ja isiksushäirete vahel,» märgivad uuringu autorid. 

Samuti on teadlased leidnud, et naispsühhopaadid liigutavad rääkides suurema tõenäosusega pead. «Mitteverbaalne käitumine on oluline, kuid vähe uuritud suhtlusvorm, mis võib aidata psühhopatoloogiate tuvastamisel,» kommenteerivad nad. 

Üllataval kombel on naispsühhopaadid tavalisemad, kui enamik arvab. Näiteks väidab psühhopaatia uurimisele spetsialiseerunud Anglia Ruskini ülikooli professor Clive Boddy, et naispsühhopaadid jäävad ühiskonna soolise eelarvamuse tõttu enamikus olukordades märkamatuks. 

Tagasi üles