Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

ETTEVAATUST! 6 fraasi, mida ei tohiks öelda, kui su partneril on halb päev

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sellised tavalised väljendid võivad olla heatahtlikud, kuid sageli ei aita need olukorda parandada. Kui su partneril on halb päev, tahad sa teda lohutada, mitte olukorda hullemaks teha. Kahjuks võivad isegi head kavatsused mõnikord vastupidi mõjuda.

«Oleks võinud veel hullem olla.»

Kuigi see lause võib tunduda julgustavana, seab see partneri tunded tagaplaanile. See võib temas tekitada süütunnet, et ta on liigselt ärritunud – jätta mulje, et tema emotsioonid pole olulised. Võrdlused, mis viitavad sellele, et asjad võiksid olla halvemad, ei paku tavaliselt lohutust, vaid tekitavad partneris üksildustunnet.

«Ma tean, mida sa peaksid tegema.»

Inimesed kalduvad sageli pakkuma lahendusi – kuidas probleemi lahendada või halba tunnet vältida. Nõu andmine võib olla viis, et vältida tunnetesse sügavamale laskumist. Partner ei vaja alati lahendusi, vaid pigem võimalust jagada, kuidas ta end tunneb.

«See pole ju midagi erilist.»

See on näide lausest, mis vähendab probleemi tõsidust ja partneri tundeid. See, mis sulle võib tunduda ebaolulisena, võib partnerile väga häiriv olla. Kui sa ei tunnista tema tundeid, võib ta tunda, et teda ei mõisteta. Selle tõttu võib ta hakata oma emotsioone endas hoidma. Selline lause loob emotsionaalset distantsi ja jätab mulje, et tema tunded pole olulised.

«Vähemalt...»

Kui lause algab sõnaga «vähemalt», võib see jätta mulje, et tema mure on üleliialdatud, isegi kui su eesmärk on positiivset külge rõhutada. See nihutab fookuse eemale tema tunnetest ja annab partnerile märku, et sa ei võta tema probleemi tõsiselt.

«Rahune maha.»

Kuigi see fraas on mõeldud rahustamiseks, mõjub see tavaliselt hoopis vastupidiselt. See võib tunduda üleolev, justkui partneri tunded oleks midagi, mida tuleks kiiresti kontrolli alla saada. See võib tekitada temas tunde, et teda ei mõisteta. Lisaks vihjab see sellele, et ta reageerib sinu meelest üle.

«Minul oli ka halb päev.»

Väldi kiusatust suunata vestlus kohe enda peale, vaid lase partneril end välja elada. On väga tavaline, et me hakkame iseenda raskustest rääkima. Üldiselt me isegi ei märka, kui tihti me seda tegelikult teeme. Kui partneril on halb päev, siis ta vajab pigem empaatiat ja tähelepanu. Tema murede asemel hoopiski iseenda muredest rääkimine võib jätta mulje, et sa ei kuula teda sellel tasandil, mis ta loodab.

Kõik need näited tuletavad meelde, kui oluline on mitte kiirustada lahenduste pakkumisega või partneri tunnete vähendamisega. Selle asemel tuleks olukorrale empaatia ja mõistmisega läheneda. Keskendu kuulamisele ja tema tunnete tunnustamisele. Turvalise ruumi loomine, kus partner saab end ilma hukkamõistu kartmata väljendada, tugevdab emotsionaalset sidet ja usaldust. Kuigi kiusatus probleemi lahendada võib olla suur, soovib partner sageli lihtsalt seda, et teda kuulataks ja mõistetaks.

Allikas: Huffpost.

Tagasi üles