Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

LÄBIKUKKUNUD EMAD Naistel on emotsionaalsed tagajärjed, kui...

Copy
Naiste emotsionaalsele tervisele mõjub see, kuidas nende sünnitus kulgeb.
Naiste emotsionaalsele tervisele mõjub see, kuidas nende sünnitus kulgeb. Foto: Shutterstock

Suurima sünnieelse heategevusorganisatsiooni National Childbirth Trusti (NCT) tegevus on sattunud terava tähelepanu alla pärast riiklikku sünnitraumade uurimist, mille käigus esitati tõendeid enam kui 1300 naiselt. Nad väidavad, et organisatsioon rõhutab valesid põhimõtteid loomuliku sünnituse kohta, mis on viinud neid sünnitusel saadud tõsiste vigastusteni. 

Uuring algatati pärast seda, kui konservatiivse partei endine parlamendiliige Theo Clarke tõi esile sünnitusel saadud traumad. Üritusel jagasid oma kogemusi vanemad, kes olid sünnitusel kaotanud oma lapse, ning naised, kellel on sünnitusest eluaegsed vigastused ja posttraumaatiline stressihäire. 

«Täna õhtul valitsesid Westminsteris tõeline kurbus ja tugevad emotsioonid,» kommenteerib tegevjuht Angela McConville, kelle sõnum tõi kaasa kriitikat neilt, kes leiavad, et organisatsioon on nende perekondade tragöödiates osaline.

Kriitik Fiona Winser-Ramm, kes kaotas oma tütre 2020. aastal sünnitrauma tõttu, olles esmakordne rase, osales organisatsiooni üritustel 2019. aastal ning on tänaseni veendunud, et see ei pakkunud talle piisavalt informatsiooni ja ettevalmistust, mis oleks võinud jätta tema lapse ellu. 

«Tunnen viha ja pettumust, nähes, kuidas NCT seisab selle eest, mille põhjustamises nad ise osaliselt süüdi on,» ütleb Winser-Ramm.

NCT, mis on olnud pikka aega tuntud loomuliku sünnituse edendajana, seisab nüüd silmitsi kriitikaga, et selle rõhuasetus loomulikule sünnitusele võis mõningatel juhtudel ohustada emade ja laste tervist.

Organisatsiooni edasine tegevus ja võimalikud muutused poliitikas on paljude tähelepanu all, kuna debatt sünnitusabi tuleviku üle jätkub. 

Tagasi üles