Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Naine kaotas pärast putukahammustust oma mõlemad jalad

Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Shutterstock

Aiatöödel kaht putukahammustuse torget tundnud Josie Rowley poleks iial arvanud, kui tõsiseks tema terviseseisund muutub. Õhtul magama minnes märkas ta oma jalgadel kaht punast laiku ja edasi muutus tema seisund väga kiiresti halvaks. 

69-aastane Josie Rowley tegi eelmise aasta septembrikuus aiatöid, kuid tundis oma jalgadel kaht torget. Ta ei näinud, mis putukad teda hammustasid ja ei pidanud ka seda oluliseks. 

Kui õhtul muutusid putukahammustused punasteks täppideks, siis järgmiseks päevaks olid need juba suureks haavandilisteks laikudeks muutunud. Josie pöördus perearsti poole, talle määrati raviks antibiootikumid ja valuvaigistid. Sümptomid aga ei leevendunud ja olukord muutus üha halvemaks. 

Kuna kodune ravi ei andnud tulemusi, viidi naine haiglasse, kus ta sai infektsiooni vastu võitlemiseks muu hulgas kompressioonsidemed. Need takistasid tema vereringet aga nii palju, et naise varbad läksid mustaks ja kärbusid. Mõlemad jalad tuli põlvest ülevalt poolt amputeerida. 

Josie ütles ajalehele Sun, et juhtunu muserdas teda meeletult ja ta ei oleks osanud kartagi, et midagi nii väikest, nagu tundmatu putuka hammustus, võib nii suurt tervisekahju põhjustada. «Ühe amputatsiooniga suutsin leppida, aga kui nad teise jala ära lõikasid... Aastate jooksul olen paljudelt putukatelt hammustada saanud, elasin riikides, kus putukad on palju ohtlikumad. Ei kujutanud halvimas unenäoski ette, et selline õudus võiks mu enda aias juhtuda,» rääkis naine, kes õpib praegu ratastoolis liikuma.

Tagasi üles