Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

6 asja, mida lapsed vanemate juures märkavad, isegi kui täiskasvanud seda kohe ei taipa

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lapsed märkavad ja panevad tähele palju rohkem, kui me sageli arvame. Nad ei jälgi ainult seda, mida neile otseselt ütleme, vaid ka seda, kuidas me käitume, kuidas räägime iseendast, teistest ja meie igapäevaelust. Eksperdid toovad välja mõned asjad, mida lapsed märkavad, aga mida täiskasvanud alati ei teadvusta. See loetelu ei ole mõeldud kellelegi etteheiteid tegema, vaid pigem tuletab meelde, et tasub olla tähelepanelik oma käitumises ja suhtlemises.

Kuidas te suhtute oma partnerisse või teistesse inimestesse

Lapsed märkavad sageli rohkem, kui me arvame. Näiteks võivad nad tabada, kui pööritate oma partneri peale silmi või vaatate kedagi halvustavalt. Lapsed saavad aru ka kriitikast või negatiivsetest märkustest teiste täiskasvanute kohta, isegi kui proovite seda naljade või sarkasmiga varjata. Kliiniline psühholoog Jazmine McCoy soovitab laste ees rääkida teistest täiskasvanutest positiivselt, et nad tunneksid end turvaliselt ja hoituna.

Kuidas te suhtute oma kehasse

Lapsed on väga tundlikud teemal, kuidas täiskasvanud oma kehast ja teiste kehast räägivad. Nad märkavad ka meie kehakeelt ja järeldavad sellest, mida me oma kehadest arvame. Dietoloog Alyssa Miller toob välja, et lapsed õpivad, mida peetakse heaks või halvaks, soovitavaks või ebasoovitavaks, vaadates, kuidas täiskasvanud end peeglist vaatavad või kui ebakindlad nad oma välimuse suhtes on.

Mida te tegelikult väärtustate

Lapsed märkavad, mida te tõeliselt väärtustate, mitte ainult seda, mida te neile ütlete. Näiteks võite rõhutada, kui oluline on meeskonnatöö, kuid kui küsida pärast mängu kõigepealt «Kes võitis?», saavad lapsed aru, mis teile tegelikult tähtis on. Kliiniline psühholoog Laura Markham rõhutab, et lapsed õpivad väärtusi teie tegudest, mitte ainult sõnadest.

Teie enesekaastunne (või selle puudumine)

Kui täiskasvanud on enda suhtes karmid, märkavad lapsed seda ja õpivad käituma samamoodi. Kui te olete enda suhtes leebe ja tunnistate oma vigu, näitavad lapsed suuremat vastupidavust ja suudavad vigu näha kui õppimisvõimalust.

Teie suhe toiduga

Lapsed jälgivad, kuidas te toidust räägite ja milliseid toitumisharjumusi järgite. Kommenteerides toitu kui head või halba või väljendades süütunnet söömisel, jätavad lapsed need märkused meelde ja kujundavad sellest oma suhtumise toidusse. Aja jooksul võivad sellised hoiakud viia ebatervislike toitumisharjumusteni.

Kuidas te räägite oma lapsest teistele täiskasvanutele

Lapsed panevad tähele, kuidas te neist teistele räägite, isegi kui te ei arva, et nad kuulavad. Kui räägite kellelegi juhtumist, kus laps halvasti käitus, tajuvad nad, et te suhtute sellesse negatiivselt, mis võib mõjutada nende enesehinnangut. Püüdke keskenduda õppetundidele või positiivsetele aspektidele, kui räägite lapse käitumisest teistele täiskasvanutele.

Allikas: Huffpost.

Tagasi üles