Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

NUTUMARATON Vaata, milliseid pisaraid valad sina

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pisarate valamine ja emotsioonide kogemine on elu üks loomulikumaid ja ilusamaid asju. Kuid kas kõik pisarad on ühesugused? Üllataval kombel on vastus eitav. Erinevatel põhjustel valatud pisaratel on erinev koostis, millel on oma eesmärk ja funktsioon. 

Rõõmu, naeru ja kurbuse pisarad 

Tuntud kui nn psüühilised pisarad, mida valatakse intensiivsete emotsioonide ajal. Need pisarad sisaldavad mikroelemente, mis on seotud keha loomulike valuvaigistusprotsessidega, muutes need teist tüüpi pisaratest ainulaadseks. Kuigi neid pisaraid on pärast kuivatamist nende välimuse järgi keeruline eristada, on nende keemiline koostis erinev. 

Basaalpisarad: silma loomulik niisutaja 

Neid pisaraid toodetakse pidevalt, et kaitsta meie silmi kuivuse eest. Basaalpisarate funktsioon on säilitada meie terveid silmi, moodustades pideva barjääri õhu kuivatava mõju tõttu. 

Reflekspisarad

Reflekspisaraid vallandavad ärritajad, nagu näiteks sibul või tugevad lõhnad. Need erinevad oma koostiselt emotsionaalsetest pisaratest, mis on keemiliselt loodud silmade kaitsmiseks kahjulike ainete mahapesemise teel. 

Kurvad pisarad on happelisemad, mis annavad neile hapuma maitse. Vihased pisarad sisaldavad rohkem naatriumi ja on seega väga soolased. Õnnepisarad on oma konsistentsilt malbemad, täpselt, nagu need hetked, mis neid esile toovad. 

Nutmine aitab parandada enesetunnet. Emotsioonide kogemine ja pisarate valamine ükskõik mis tahes põhjusel on tervislik su silmadele – ära karda näidata enda emotsioone! 

Tagasi üles