Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Vanemas eas võib nii palju kohvi kahjustada tervist ja elukvaliteeti

Mõõdukus ennekõike!
Mõõdukus ennekõike! Foto: Shutterstock

Kohv on miljonite lemmikjook, milleta ei kujutata hommikuid ettegi. Samuti on täielik nauding võtta tassike kanget kohvi õhtusöögi lõpetuseks. Hiljutisest uuringust selgub aga, et vanemas eas kohviga liialdamine võib kaasa tuua tõsiseid ja pöördumatuid kahjusid. 

Oled kuulnud vanasõna, et küll küllale liiga ei tee? Teeb ikka küll. Mõõdukas kohvi tarbimine on ka vanemas eas inimeste jaoks sobilik, kuid sellega tuleb osata piiri pidada. 

Teadlased uurisid kohvi ja tee tarbimise seost erinevate kognitiivsete võimetega, nagu abstraktne arutluskäik ja loogiline mõtlemine. Selgus, et vanemas eas rohkem kui kolm tassi kohvi päevas halvendavad kiirelt kognitiivseid võimeid. 

Uuringus osalesid 8451 üle 60-aastase inimese andmed Ühendkuningriigi biopangast. Biopank on teadusressurss, mis sisaldab geneetilisi ja terviseandmeid kokku poolelt miljonilt britilt. 60 protsenti uuringusse valitud inimestest olid naised. Kõigi katsealuste kognitiivsed võimed olid kahjustatud.

Varasemates uuringutes on kohvi mõõdukal tarbimisel leitud ka positiivset mõju tervisele, näiteks südamepuudulikkuse, vähi ja Parkinsoni tõve ennetamisel.

Tagasi üles