Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

OHTLIK MÕJU TikToki lühivideod võivad noorte naiste seas soodustada anoreksiat

Copy
Sotsiaalmeedias lühivideote tarbimine võib süvendada negatiivset hoiakut oma kehapildi suhtes.
Sotsiaalmeedias lühivideote tarbimine võib süvendada negatiivset hoiakut oma kehapildi suhtes. Foto: Shutterstock

Noorte naiste TikToki kasutamisest võib tekkida tõsine psühholoogiline kahju, mis viib toitumishäireteni ning võib põhjustada anoreksiat. 

Uus uuring leiab, et TikTokis aja veetmine võib põhjustada anoreksiat. Uuring viidi läbi 18–28-aastaste naiste seas. 

Austraalia Charles Sturti ülikooli uuringu kohaselt võib TikTokis ajaviitmine – eriti anoreksiat toetava sisu vaatamine – kahjustada noore naise enesehinnangut ja suurendada tema söömishäirete riski. «Uuring näitas, et vähem kui 10-minutiline kokkupuude kaudse ja otsese anoreksiat soodustava TikToki sisuga avaldas otsest negatiivset mõju kehapildile ja välimuse ideaalide tajumisele,» avaldati ajakirjas PLOS ONE hiljutise uuringu tulemuste põhjal. 

2021. aasta enim allalaaditud sotsiaalmeediarakendus (äpp) TikTok on sotsiaalmeediaplatvorm, mis võimaldab lühivormis videote loomist ja jagamist sotsiaalmeedia kontekstis. Alates selle käivitamisest 2017. aastal on TikTokil olnud üle kahe miljardi allalaadimise ja sellel on hinnanguliselt miljard kasutajat, kellest valdav enamus on lapsed ja teismelised. 

Uuringus osalejatelt uuriti nende TikToki kasutamist ja suhtumist ilustandarditesse, samal ajal kui teadlased otsisid söömishäirete sümptomeid ja arvutasid välja ortoreksia riski.

Seejärel vaatasid pooled osalejatest TikTokist seitse kuni kaheksa minutit ebatervislikku toitumist sisaldavaid videoid, sealhulgas noortest naistest, kes end näljutasid, jagasid kaalulangetamise näpunäiteid (näiteks söömise asemel jääkuubikute või nätsu närimist, järelevalveta paastumist) ja demonstreerisid oma kõhna figuuri. 

Teised osalejad vaatasid neutraalset sisu, mis oli seotud looduse, toiduvalmistamise, loomade või huumoriga. 

Mõlemad rühmad teatasid pärast videote läbivaatamist kehapildiga rahulolu vähenemisest. Need, kes puutusid kokku anoreksiat soodustava sisuga, tundsid end eriti halvasti, sest tundsid, et oluline on olla kõhn. 

Tagasi üles