Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Punase vestiga vabatahtlik päästis enesetapust 469 inimest

Jangtse sild Hiinas.
Jangtse sild Hiinas. Foto: Shutterstock

56-aastane Chen Shi on viimase 21 aasta jooksul pühendunud ainulaadsele missioonile – ta patrullib iga päev Jangtse jõe sillal, päästes inimesi meeleheitlikust sammust. Tema ennastsalgav tegevus on talle toonud hüüdnime Nanjingi Ingel.

56-aastane vabatahtlik Chen Shi on saanud hüüdnime Nanjingi Ingel, kuna ta on Nanjingis Jangtse jõe sillal patrullinud 21 aastat. Ta kõnnib iga päev vähemalt kümme korda üle silla, kandes punast vesti, millel on kiri «Hinda elu iga päev». Kogu selle aja jooksul on ta suutnud päästa 469 inimest. 

Shi jälgib tavaliselt hoolega sillal kõndivaid inimesi ja räägib nendega, kes mööda seda sihitult kõnnivad, ohtlikult üle reelingute kõõluvad või neist üle ronida üritavad. Ta on tagasi üles tõmmanud inimesi, kes püüavad tagasi silla ohutule poolele ronida ja aidanud päästa neid, kes olid juba vees. 

Kõik sai alguse aastal 2000, kui Shi märkas sillal kurba naist. Ta vestles temaga, ostis talle süüa ja pileti koju, mille jaoks naisel raha polnud. Just siis mõistis ta, et inimesi, kes on valmis meeleheitlikku sammu astuma, on võimalik veel päästa. Alates 2003. aastast hakkas ta regulaarselt sillal patrullima ja õppis kaugelt märkama neid, kes mõtlevad enesetapu peale. Shi sõnul on seda näha kehakeeles, inimeste liigutused muutuvad raskeks ja masinlikeks.

Shi päästetud inimeste seas oli naine, kelle mees oli teda petnud. Shi päästis ka tudengi, kes astus ülikooli, kuid ei leidnud raha oma õpingute eest tasumiseks. Vabatahtlik aitas neiul vajaliku summa kokku saada, rääkides sellest oma sõpradele ja tuttavatele. Hea ingel Shi kasutab oma sääste ka eluaseme üürimiseks neile, kes on otsustanud vaesuse tõttu oma elust loobuda.

«Tahan inimestele öelda, et seni, kuni hingate, on teil lootust elu uuesti alustada,» selgitas vabatahtlik oma tegevust China Morning Postile. 

Tagasi üles