Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

PÕNEV EKSPERIMENT Kas seks kosmoses on võimalik? (2)

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Astronautide Sunita Williamsi ja Barry Wilmore'i ootamatult pikenenud viibimine rahvusvahelises kosmosejaamas on tekitanud küsimuse: kas seks kosmoses on võimalik? Kuigi idee võib tunduda põnev, tuleb sellises olukorras seista silmitsi mitmete füüsiliste ja bioloogiliste väljakutsetega, mis teevad selle palju keerulisemaks kui Maa peal. 

Astronaudid Sunita Williams ja Barry Wilmore pidid esialgu viibima rahvusvahelises kosmosejaamas vaid kümme päeva, kuid ettenägematute kosmoseaparaadi tõrgete tõttu võivad nad sinna jääda kuni 2025. aasta veebruarini. Kuna seks on inimese üks füsioloogilisi vajadusi, on viinud ootamatu pööre tõsiste spekulatsioonideni, kas teaduslikul tasandil on üldse võimalik kosmoses seksida? 

Sunita Williams ehk Suni ja Barry Wilmore ehk Butch.
Sunita Williams ehk Suni ja Barry Wilmore ehk Butch. Foto: Shutterstock

Kuigi idee seksist kosmoses võib tunduda põnev, rõhutavad eksperdid, et see on liialt väljakutsete rohke. Füüsik ja astronoom John Millis võrdleb seda kui kogemust vahekorraga langevarjuhüppe ajal, kus mikrogravitatsioonikeskkond raskendab isegi põhiliigutusi. «Iga tõuge või liigutus toimub vastassuundades,» selgitab Millis. 

Lisaks füüsilistele väljakutsetele tuleb arvestada ka bioloogiliste teguritega. Mikrogravitatsioon mõjutab verevoolu – rohkem koguneb verd pähe kui suguelunditesse, mis muudab erutuse tekkimise raskeks nii meestel kui ka naistel. Meeste puhul rikub erektsiooni saamist alanenud vererõhk ja madalam testosteroonitase. 

Veelgi enam, gravitatsiooni puudumine võib põhjustada kehavedelike, nagu higi, tupeeritise ja sperma, salongi ümber vabalt hõljumist, mis võib-olla ei kõla paljude jaoks kuigi meeldivalt. 

Vaja on kolmandat inimest? 

NASA tehnik Harry Stine pakkus kord välja, et kosmoses seksimise ajal partnerite paigal hoidmiseks võib olla vaja kolmandat isikut või võib olla abi spetsiaalselt loodud seadmest – takjapael. 

«Tihti ei mõisteta, kui palju gravitatsioon meid vahekorras aitab,» kommenteerib NASA endine bioeetik Paul Root Wolpe. «Seks hõlmab survet. Kosmoses surute ilma igasuguse vastujõuta oma partnerit pidevalt endast eemale.»

Selle tõttu soovitab Wolpe kinnitada partneri seina külge kinni, kasutades selleks kosmosejaama seintel olevaid takjapaelu. 

Lõppkokkuvõttes, kuigi seks kosmoses on füüsiliselt võimalik, pole see kaugeltki lihtne. 

Tagasi üles