Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Raseda abikaasa ja sündimata poja tapnud mees murdis 20 aastat kestnud vaikuse (2)

Scott Peterson kohtusaalis.
Scott Peterson kohtusaalis. Foto: Reuters/ScanPix

Californiast pärit müügimees Scott Peterson, kes mõrvas oma naise ja sündimata poja, võttis esimest korda pärast 2004. aasta süüdimõistvat otsust sõna. Mees ütleb, et ta oli tõbras, sest tal oli tapmisele eelnenud nädalatel afäär, kuid kinnitas, et tema oma naist ja nende sündimata poega ei tapnud.

49-aastane Peterson kannab eluaegset vanglakaristust ilma tingimisi vabastamise võimaluseta oma naise Laci Petersoni mõrva eest, kes kadus 2002. aasta jõuluõhtul kaheksandat kuud rasedana nende pojaga, kelle nimeks pidi sama Connor, paari Modestos asunud kodust.

Californias asuvas Mule Creeki osariigi vanglas viibides tunnistas Peterson, et tema abieluväline suhe üksikema ja massaažiterapeudi Amber Freyga nädalaid enne mõrva oli kohutav viga.

«See on kohutav. Ma olin täielik tõbras, et seksisin väljaspool meie abielu,» ütles Peterson People'i andmetel.

Saates «Face to Face with Scott Peterson» püüab süüdimõistetud mõrvar pöörduda avalikkuse poole, et seada kahtluse alla uurimise, mis ta trellida taha viis.

Peterson väitis, et politsei ja prokuratuur ignoreerisid 2004. aastal toimunud topeltmõrva kohtuprotsessi käigus ilmselgeid juhtnööre ja kasutasid kaudseid tõendeid.

Scott Peterson teel vangikongi.
Scott Peterson teel vangikongi. Foto: SCANPIX/REUTERS

Laci kadus 2002. aasta detsembris ja tema surnukeha leiti neli kuud hiljem San Francisco lahest. Naise surnukeha polnud kaugel tema sündimata poja surnukehast, mis avastati päevi hiljem.

Petersoni paadist leitud tangide küljest leiti Laci juuksekravu. Need olid peamiseks tõendiks, mida naise mõrva eest süüdimõistmisel mehe vastu kasutati. 

Prokurörid väidavad, et Peterson viskas Laci surnukeha San Francisco lahte ja kasutas betoonankruid, et ta veekogu põhja vajuks, vahendab SF Gate.

Peterson oli väitnud, et oli Laci kadumise päeval lahe ääres kalastamas.

Peterson ütleb, et ta kahetseb, et ei andnud kohtuprotsessi ajal tunnistusi, kuid on valmis seda tegema nüüd, rohkem kui 20 aastat hiljem.

«Kui mul on võimalus näidata inimestele, mis on tõde, ja kui nad on valmis seda aktsepteerima, oleks see suurim asi, mida ma praegu saavutada saan, sest ma ei tapnud oma perekonda,» ütles Peterson.

Viis kuud kestnud kohtuprotsessi ajal iseloomustasid prokurörid Petersoni kui meest, kes kahetses isaks saamist ja tappis oma naise, et abielust pääseda ja mitte elatist maksta.

«Ta ei tahtnud olla isa, ei tahtnud maksta elatist, ei tahtnud maksta abikaasale ja nii ta mõtles, kuidas sellest välja tulla,» ütles endine Modesto politsei detektiiv Jon Buehler Petersonist vändatud dokumentaalfilmi treileris.

«See on nii solvav ja nii vastik,» ütles Peterson People'i andmetel. «Ma kindlasti kahetsen Laci petmist, absoluutselt. Tegemist oli lapseliku enesehinnangu puudumisega. Olin sel ööl üksildane, sest ma ei olnud kodus. Ja siis keegi paneb sind ennast hästi tundma, sest ta tahab sinuga seksida.»

Scott Petersoni vennanaine Janey Peterson väidab, et Laci nägi pealt, kuidas murdvargad paari naabermajja murdsid ja sattus nendega konflikti. 

Laci Petersoni pilt tema ärasaatmisel.
Laci Petersoni pilt tema ärasaatmisel. Foto: SCANPIX/REUTERS

«Scott valetas petmise kohta ja see oli häiriv,» ütles Janey Peterson väljaandele. «Aga teda ei süüdistatud truudusetuse eest. Teda süüdistati mõrvas.»

Los Angelese süütute vangide projekt võttis jaanuaris Petersoni juhtumi enda uurida, väites, et uued tõendid näitavad, et on võimalus, et ta ei pannud mõrvu toime.

Ta mõisteti surma läbi surmava süsti, kuid California ülemkohus tühistas 2020. aastal karistusotsuse.

Tagasi üles