Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Tallinn Fashion Week toob suurejooneliselt sügisesse Eesti oodatuima moeauhinna gala

Copy
Traditsiooniliselt antakse sügisesel moenädalal üle Kuld- ja Hõbenõela auhinnad.
Traditsiooniliselt antakse sügisesel moenädalal üle Kuld- ja Hõbenõela auhinnad. Foto: Kalev Lilleorg

Eesti moe oodatuim sündmus Tallinn Fashion Week tuleb suurejooneliselt tagasi sügisel, tuues publiku ette kõige uuemad kodumaised kollektsioonid, parimad moeloojad ja loominguliselt põnevad fantaasiaviljad, toimudes 22.–25. oktoobril Kultuurikatlas. Traditsiooniliselt antakse sügisesel moenädalal üle Kuld- ja Hõbenõela auhinnad.

Teisipäeval, 22. oktoobril kroonitakse Kuldnõela galal Eesti moedisaini ihaldatuima auhinnaga Kuldnõel viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile. Kuldnõela on välja antud juba aastast 1996 ehk lausa 28 aastat, seega on sellest kujunenud Eesti kõige olulisem moeauhind. Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus, kus peale Kuldnõela ja Hõbenõela gala saab viie päeva jooksul nautida ligi 30 disaineri autorikollektsioonide esmaesitlusi. Tallinn Fashion Weeki korraldavad moeprodutsent Anu Kikas ja loovjuht Aldo Järvsoo aastast 2007.

Tänavused Kuldnõela nominendid on Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees.

Hõbenõela nominendid on Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).

Lisaks suurejoonelisele auhinnagalale astub publiku ette 25. korda toimuval moenädalal veel paljude armastatud kodumaiste disainerite värske moelooming.

HÕBENÕELA NOMINENDID

Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa)

Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivardi mõtteplahvatus jättis Eesti moeajalukku unustamatu jälje.
Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivardi mõtteplahvatus jättis Eesti moeajalukku unustamatu jälje. Foto: Erlend Štaub

Žüriiliige Aldo Järvsoo: «Eelmise aasta kõige ägedam moe-performance oli Mania Grandiosa. Grandioosselt maailma pikimal moelaval (124 km!) jalutasid kümme kunstitegelast Tallinnast Pariisi külla, seljas magentaroosad kostüümid, mis siiani mul silme ees.» Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivardi irooniline mõtteplahvatus jättis Järvsoo sõnul Eesti moeajalukku unustamatu jälje.

Karl-Christoph Rebane

Karl-Christoph räägib oma armastavat, üleelusuurust, piiridest kammitsemata lugu ja kõnetab südameid.
Karl-Christoph räägib oma armastavat, üleelusuurust, piiridest kammitsemata lugu ja kõnetab südameid. Foto: Marta Vaarik

Žüriiliige Kristina Herodes: «Karl-Christoph Rebane raputas moeavalikkust oma erakordse tundlikkusega, mis oli ühenduses suurejoonelise loovuse ja hulljulge haavatavusega. Sellise unikaalse siirusega on raske võistelda, ta ei sobitu ühtegi skaalasse, olles lihtsalt Christoph, kes räägib oma lugu. Pole olemas rahvusvahelist areeni, kus Christoph oleks mõnel moekonkursil osalenud ja jäänud tähelepanuta – see pole nii unikaalse ande puhul lihtsalt võimalik. Karl-Christoph räägib oma armastavat, üleelusuurust, piiridest kammitsemata lugu ja kõnetab südameid.»

Johanna Paiste (Ärni Blum)

Johanna Paiste jätkusuutlik lähenemine materjalile ja tootmisprotsessile ning heale tarbija tunnetusele on toonud tema töö laiema publiku ette.
Johanna Paiste jätkusuutlik lähenemine materjalile ja tootmisprotsessile ning heale tarbija tunnetusele on toonud tema töö laiema publiku ette. Foto: Erlend Štaub

Žüriiliige Britta Ratas: «Johanna Paiste on teinud tohutu hüppe brändiga Ärni Blum ning paistnud silma kiire kasvu ja tervikliku lähenemisega kaubamärgi arendamisel. Algselt kootud mütsidele keskendunud disainer on nüüdseks loonud terve kollektsiooni rõivaid ja aksessuaare ning seda mitte ainult talviseks hooajaks, vaid aastaringseks kandmiseks. Sihikindlus, jätkusuutlik lähenemine materjalile ja tootmisprotsessile ning heale tarbija tunnetusele on toonud Johanna töö laiema publiku ette. On näha, et tööd on tehtud kire ja armastusega nii disaini kui materjali vastu. Igati tunnustust väärt tegutsemine.»

KULDNÕELA NOMINENDID

Oksana Tandit

Oksana Tanditi moekeeles annab tooni filigraanne rätsepatöö.
Oksana Tanditi moekeeles annab tooni filigraanne rätsepatöö. Foto: Erlend Štaub

Žüriiliige Urmas Väljaots: «Oksana Tandit on omamoodi fenomen Eesti moeskeenel – tulnukana orbiidile lennanud 20 aastat tagasi, kui täiesti tundmatuna pani kinni 2004. aasta Supernoova moevõistluse. Oma energia, sära ja elujaatava hoiakuga on ta sellest ajast peale aktiivselt siinses moeelus figureerinud ja kinnistanud endale kindla koha. Tema moekeeles annab tooni filigraanne rätsepatöö. Pigem klassikaline ja minimalistlik, mille hulka puistatakse jõulisi ja isikupärasemaid detaile, leiab sealt puhtaid, elujaatavaid täistoone, ilmestamas muidu pigem musta-valge-halli stiilset gammat, sekka ruudumustreid ja tviidi. Naiselik ja jõuline.»

Arina Baranovskaja (Iris Janvier)

Iris Janvier on kindel valik, kui otsitakse ajatult stiilset ja šikki naistemoodi.
Iris Janvier on kindel valik, kui otsitakse ajatult stiilset ja šikki naistemoodi. Foto: TFW

Žüriiliige Urmas Väljaots: «Iris Janvier vallutas Eesti moetaeva tänu tuntud daamidest koosnevale lojaalsele fännklubile, kes kinnistasid brändi laiemas teadvuses tänu vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõttudele. Tipphetkedel kandsid moemaja loomingut kätlustseremoonial lausa kümned neiud ja prouad ning vallutasid rühma kaupa kõige paremini riietunute edetabeleid. Iris Janvier on kindel valik, kui otsitakse ajatult stiilset ja šikki naistemoodi, nagu bränd ise end defineerib, kuid unustamata kandja naiselikkust.»

Tiina Talumees

Tiina Talumehe moemaja kuulub unikaalsete kantside hulka Euroopas.
Tiina Talumehe moemaja kuulub unikaalsete kantside hulka Euroopas. Foto: Kalev Lilleorg

Žüriiliige Kristina Herodes: «Tiina Talumees on naiselikkuse kõrgliiga meister, kelle kunsti armastatakse Eestis ja piiri taga. Kes mõistab unistuste keelt, julgeb olla piire ületavalt ilus, viimistleda iga idee viimase detailini, lubada endale luksust? Tiina Talumehe moemaja kuulub unikaalsete kantside hulka Euroopas, kes seda endale lubada julgevad ning kelle kandjad kaasa tulevad. Tiina Talumees mängib meisterlikult nii käsitöömahukas haute couture ehk kõrgmoe liigas kui kantavamas printide ja plisseeridega elavdatud prêt-à-porter ehk valmisriiete maailmas. Meister jääb meistriks. Tiina mudelite ideaalne istuvus, keha kuju kaunistavad proportsioonid ja iga mudeliga kaasas käiv lugu on teinud moeloojast Eesti moetaevas unikaalse legendi.»

Kuldnõela žürii koosseisus on moeekspert Urmas Väljaots, Postimehe ajakirjanik Kristina Herodes, moekunstnik ja eelmise aasta Kuldnõela võitja Liisi Eesmaa, moekunstnik Aldo Järvsoo, fotograaf Toomas Volkmann, Kaubamaja turundusdirektor Britta Ratas ja Hollandi moebränd Viktor & Rolf.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 22. - 25. oktoobril Kultuurikatlas toimuval Kuldnõela galal. Sügisest Tallinn Fashion Weeki esitleb Absolut, toetavad Freixenet, Lavazza, Fazer, Goldtime, Oribe, SalonShop, Aili Puss Education, Perwoll, Kalev Spa Hotell & Veekeskus. Kuldnõela esitleb Kaubamaja, auhinnad panevad välja Goldtime, Kaubamaja ja Kalev Spa Hotell & Veekeskus.

TFW ametlik meediapartner on Postimees Naine.

Tagasi üles