Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Ära lase end manipuleerida! Just nii kaitsed end nartsissisti eest kõige kavalamalt

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Olenemata sellest, kas oled suure südamega, empaatiavõimeline, tundlik hing või tallaalune, pead tõenäoliselt oma suhteid teistega oluliseks. Kuid arvatavasti leidub sinu ümber ka neid, kes ei ole ainult hea peal väljas ning empaatiavõimelisemad inimesed on kahjuks sageli vastuvõtlikumad sellele, et neid ära kasutatakse.

Kui tunned suhetes tihti sellepärast nördimust, et oled see, kes peab sageli rohkem aega, energiat või raha panustama, või kui tunned end mittekuulatuna, siis võib sinu partner olla manipulatiivne ja toksiline inimene.

Siin on pahatahtlike inimeste tavapärased käitumismustrid ja näpunäited, kuidas manipulatsioonile reageerida.

1. Ohvri mängimine

Ohvri mängimine on viis, kuidas süü teiste kaela veeretada. Esitades end süütu ja abituna, suudavad toksilised inimesed, nartsissistid ja manipuleerijad koguda teistelt kaastunnet ja toetust, tõrjudes samal ajal vastutust oma tegude eest.

Ohvri mängimine näeb välja nii:

Nende elus on alati midagi valesti. Kui te tõstatate mõne enda probleemi, otsides toetust, vihjavad nad aga alati omaenda probleemidele, valule või dilemmadele.

Nad kurdavad alati oma olukorra ja ebaõnne üle.

Nad võivad väita, et nende kannatused annavad neile õiguse käituda viisil, mis on teistele vastuvõetamatu, või et neid tuleks nende väidetava ohvriks olemise tõttu eeliskohtlemisega kohelda.

Tervislik vastus:

«Meie suhe on mulle oluline, kuid pidev enesehaletsus ei aita. Ma suudan kuulata vaid mõned minutid, kui sa ei ole valmis lahendusi vastu võtma.»

«Kõigis olukordades, millest sa mulle oled rääkinud, on ühine nimetaja «sina». Mulle isiklikult meeldib näha, milline on minu roll selles olukorras, et saaksin teha positiivseid muutusi. Võib-olla tahad sa seda proovida.»

2. Krokodillipisarad

Krokodillipisaraid võib kasutada pealiskaudseks kaastundeks ja/või valeks, ebasiiraks emotsioonide näitamiseks. Need on pisarad, mis on võltsitud või mille eesmärk on petta.

Krokodillipisarate puhul on seda võimalik kindlaks teha, sest need tunduvad nagu näitemäng – pisarad on ebaausad ja sageli tulevad väga kiiresti ning lõpevad veelgi kiiremini.

Krokodillipisarad näevad välja nii:

Isikliku või kurva teabe jagamine esimesel kohtingul (või ühenduse alguses) ja nutmine, et otsida sinult vastust ja kiiret empaatiat.

Olukorra liialdamine kiirete pisarapursetega.

Tervislik vastus:

«Oma tundeid võib väljendada, kuid sinu katse teeselda kurbust pärast mulle haiget tegemist on tõrjuv, ebaaus ja ebasobiv.»

«Ma ei aktsepteeri ebasiiraid katseid minu emotsioonidega manipuleerida. Palun lõpeta katsed mind petta.»

3. Gaasikeeramine (gaslighting)

Gaasikeeramine ehk sohutamine on psühholoogilise ja emotsionaalse väärkohtlemise vorm, mille puhul inimene paneb kedagi teist kahtlema tema enda mõistuse, mälestuste või reaalsustaju suhtes. See on meetod, mille eesmärk on saavutada kontroll kellegi teise üle.

See toimib, murdes inimese usaldust enda vastu, suurendades samal ajal seda, kui palju ta kuritarvitavat või kontrollivat isikut usaldab või temast sõltub.

Gaasikeeraja võib kõlada nii:

«Sa eksid, sa ei mäleta kunagi asju õigesti.»

«Sa kujutad asju ette, seda ei ole kunagi juhtunud.»

«Sa oled liiga tundlik.»

Tervislikud vastused:

«Ma tean, mida ma kogesin ega vaidle sinuga selle üle. Minu tunded on õigustatud.»

«Ma tean, mis on tõeline; see on minu tõde.»

«Sul on õigus oma moonutatud arvamusele minust, aga mina tean, kes ma olen ja mis on tõeline.»

Tagasi üles