Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

UUS TREND? Brasiilia modell viib väljaheitega nahahoolduse uuele tasemele

Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Brasiilia modell Débora Peixoto on pälvinud sotsiaalmeedias suuremat tähelepanu, seekord oma skandaalse ilurutiini tõttu – näomask, mis on valmistatud tema enda väljaheitest. Näomask, mis tekitab ohtlikke terviseriske, on šokeerinud nii meditsiinitöötajaid kui ka tema jälgijaid. Modelli sõnul aitab väljaheite näomask vananemise ja näo ketenduse vastu. 

Débora Peixoto (31), kellel on sotsiaalmeediaplatvormil üle 650 000 jälgija, kirjeldab fekaalset näohooldust kui kõige hullemat asja oma elus, mis ta kunagi teinud on. Ta avab konteineri, millesse on ta pannud enda fekaali ja määrib selle mudamaskina endale näole. Ebameeldiva lõhna tõkestamiseks kasutab ta pesulõksu. Mõne minuti pärast peseb ta maski maha ja näitab uhkelt oma hõõguvat nahka, väites, et see peatab ta naha ketenduse. 

Tema ebatavaline ilurutiin on aga saanud meditsiiniekspertidelt karmi kriitika osaliseks. Dermatoloog-konsultandi Sophie Momeni sõnul ei ole ta veel midagi nii kummalist oma elus näinud ja rõhutab, et väljaheite kasutamisest nahal pole absoluutselt mingit teaduslikku kasu. 

Vastupidiselt hoiatab ekspert, et selline tegevus võib põhjustada tõsiseid terviseriske, sealhulgas bakteriaalseid ja viiruslikke nakkusi, samuti toidumürgitust ja nahaärritust. 

Plastikakirurg Tunc Tiryaki nõustub dermatoloog Sophie Momeniga ning lisab, et fekaalid sisaldavad hulgaliselt baktereid, viiruseid ja parasiite, näiteks E. coliSalmonella ja helmindid. Ta soovitab tungivalt sellistest ebatavadest eemale hoida, kasutades selle asemel teaduslikult tõestatud nahahooldustooteid. 

Veider nahahooldustrend on tekitanud ka internetis negatiivsete reaktsioonide laine, kus kriitikud süüdistavad Peixotot internetikuulsuse nimel liiale minemises. «Inimesed muutuvad internetis liiga äärmuslikuks. See on muret tekitav,» kommenteerib sisulooja video all üks kommenteerija. 

Hoolimata tervishoiualastest hoiatustest on siiski varem mõned kosmeetikud soovitanud kasutada nahahoolduses lindude väljaheiteid, viidates kemikaalide potentsiaalsele kasule, kuid eksperdid väidavad, et inimeste väljaheited ei paku selliseid eeliseid ja kujutavad endast märkimisväärset terviseriski. 

Tagasi üles